AVRUPA DİYE ALDILAR ÇİN MALI ÇIKTI

Ağırlıklı olarak kadın giyiminde büyük bir vurgun ortaya çıktı. Avrupalı bir çok kadın tekstil ürününün Çin’den Avrupa’ya ordan da Türkiye’ye getirildiği belirlendi. Kadınlar Çin malı ceket ve trikoyu Avrupa markası olarak aldı.
Avrupa’dan ithal edilen 900 milyon dolarlık konfeksiyonun büyük oranda Çin malı olduğu tespit edildi. Uzakdoğu menşeli ürünlerin daha fazla vergisi olduğu için bu ürünlerin hülle yoluyla Avrupa’da üretilmiş gibi gösterildiği ortaya çıktı
Ağırlıklı olarak kadın giyimi olan bu ürünlerin bir çok Avrupa markası altında satıldığı öne sürülüyor.
mrük Birliği anlaşması gereği, Avrupa’dan Türkiye’ye köken incelemesi yapılmadan sokulan çok sayıda ceket, pantolon, takım elbisenin Uzakdoğu kökenli olduğu ortaya çıktı. Ek vergi ve anti-dampingden ürününü kaçırmak isteyenlerin uyguladığı hülle yöntemiyle devlet büyük vergi kaybı yaşıyor. Avrupa Birliği’nin yetkili makamlarınca düzenlenmesine rağmen farklı kaynaklardan geldiği belirlenen mallar, bundan sonra sanayi ve ticaret odalarınca detaylı incelemeye tabi tutulacak.
Türkiye 2014’te, hazır giyim ve konfeksiyon ithalatını, yüzde 3.1’lik artışla 3 milyar dolara çıkardı. Bunun yaklaşık yüzde 29’u, yani 900 milyon dolara yakını AB ülkelerinden ithal edildi.
Müfettişler rapor etti
PAHALI SATILIYOR
Edinilen bilgiye göre, Avrupa ülkelerinden geldiği belirtildiği halde başka ülkelerden gönderildiği anlaşılan ürünler arasında kadın, erkek ve çocuk giyimine yönelik dokuma, örme giyim, palto, kaban, anorak, takım elbise, ceket, gömlek, bluz, etek, pantolon, pantolon etek, tulum, şort bulunuyor. Ürünlerin genel olarak Çin ve Uzakdoğu kökenli olduğu öğrenildi.
Yeni prosedür ile eskiden Avrupa makamlarının damga vurup “AB kökenli mal” diye Türkiye’ye soktuğu mallar artık, ithalatçı firmanın bağlı olduğu sanayi ve ticaret odalarınca denetlenecek.
AB’den gönderilen tekstil ürünlerinde gönderici ve alıcı isimleri, malın cinsi, özelliği ve ambalaj şekli, koli adedi, marka ve numarası, malın ağırlığı, birim fiyatı, malın yüklendiği aracın ismi ve hareket tarihi, yükleme limanı veya yükleme yeri gibi bilgiler aranacak. Sanayi ve ticaret odaları malın avrupa dışı kaynaklı olduğunu tespit ederse, ürün geri gönderilebilecek, vergi tarifeleri değişebilecek.
Facebook
 

Exit mobile version