ABD Başkanı Donald Trump’ın bugün yeni gümrük vergilerini açıkladı. Plan tüm ülkelere en az yüzde 10’luk bir temel gümrük vergisi getiriyor.
Beyaz Saray, Avrupa Birliği, Çin, Vietnam ve Lesotho gibi “en kötü suçlular” olarak tanımladığı ülkelerden gelen ürünlere çok daha yüksek oranlar uygulanacağını belirtti.
Trump bu yıl en büyük ticaret ortakları Meksika, Kanada ve Çin başta olmak üzere çok sayıda ülkeye yeni gümrük vergileri getirmişti. Ancak Beyaz Saray, Meksika ve Kanada’nın son değişikliklerden muaf tutulacağını açıkladı.
Trump bu adımların ithal ürünleri pahalılaştırarak yerli üretimi artıracağını savunuyor. Fakat bu, tüketicilerin ödemesi gereken faturaların da artması anlamına geliyor.
Gümrük vergileri nedir ve nasıl uygulanır?
Gümrük vergileri diğer ülkelerden ithal edilen ürünlere uygulanır.
Örneğin 100 dolarlık bir ürüne yüzde 25 gümrük vergisi uygulanıyorsa, o ürünü ithal eden şirket devlete 25 dolar vergi öder.
Şirketler bu maliyeti genellikle fiyatına ekleyerek tüketicilere yansıtır.
Trump neden gümrük vergisi getiriyor?
Gümrük vergileri Trump’ın ekonomik vizyonunun kritik bir parçası. “Gümrük” kelimesinin en sevdiği kelime olduğunu söylüyor.
Bu vergiler sayesinde ABD’li tüketicilerin daha fazla yerli üretim ürün satın alacağını, böylece ülke ekonomisinin büyüyeceğini ve vergi gelirlerinin de artacağını savunuyor.
Trump’ın gümrük vergileri: Hangi ürünler etkilenecek?
Belli ürün gruplarının ABD’ye ithalatında Çin, Kanada ve Meksika’nın oranı
Trump’ın gümrük vergileri Türkiye’yi nasıl etkileyebilir?
Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2024 Aralık ayında ABD, 1,5 milyar dolar ile Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ikinci ülke oldu.
TÜİK verilerine göre Aralık ayında Türkiye’nin ihracatının %6,4’ü ABD’ye yapıldı.
Bazı uzmanlar bu vergilerin kur baskısı oluşturabileceğini ve Türkiye’nin faaliyet gösterdiği pazarlardaki dengeleri değiştirebileceğini söylüyor.
Uluslararası danışmanlık şirketi Teneo’nun eş başkanı ve jeopolitik risk danışmanı Wolfango Piccoli, ABD ithalatçılarının, pahalanan Çin mallarına alternatif arayacağını, bu durumun da Türkiye için alan açabileceğini söylüyor.
“Türkiye rekabet avantajı olan giyim, araba parçaları ve ev eşyaları gibi sektörlerde pazar payı kazanabilir. Ancak bu olası kazanım muhtemelen küçük olacaktır.”
Çin’in ABD’den gördüğü “hasmane tutum” nedeniyle üretimini başka ülkelerde satmaya başladığını belirten ekonomist Prof. Hayri Kozanoğlu da, ABD’nin bu süreçte başvurduğu alternatif üreticilerin arasında Türkiye’nin bulunmadığını belirtiyor.
“Türkiye’nin bu anlamda özel bir konumu yok, çünkü işçi ücretlerinin en düşük olduğu ülkelere göre maliyeti yüksek. Coğrafi olarak da çok pratik bir şey değil Türkiye’ye kaydırma.”
KAYNAK: bbc