2024 yılında yapılan düzenlemelerle sektöre yeni katılımlar desteklenirken, güvenli ve verimli işleyişi sağlamak üzere mevzuata uygunluk denetimleri sağlandı. TCMB, bu dönemde 8 şirkete ödeme ve elektronik para kuruluşları alanında faaliyet izni, 7 kuruluşa faaliyet genişletme onayı, 5 kuruluşa pay devir izni verdi. 1 faaliyet izni geçici olarak durdurulurken 1 faaliyet izni iptal edildi.
55 kuruluşa 160,3 milyon lira idari para cezası
TCMB’nin konuya ilişkin basın duyurusuna göre, gözetim ve denetim faaliyetleri sonucunda 6493 sayılı Kanunun “Düzenleme ve Kararlara Uymamak” başlıklı 27’nci maddesi uyarınca 55 kuruluşa toplamda 160,3 milyon lira tutarında idari para cezası uygulandı.
Ayrıca, izinsiz ödeme hizmeti faaliyetinden şüphelenilen kişi ve kuruluşlara yönelik 280’nin üzerinde teknik inceleme gerçekleştirilerek kanun kapsamındaki suçlar ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılıklarına yazılı başvuruda bulunuldu.
Sektöre yönelik 1244 bilgi edinme başvurusu cevaplandı
Gözetim ve denetim faaliyetleri kapsamında Bankanın kamuoyunu aydınlatmak amacıyla ödeme ve elektronik para kuruluşları, ödeme hizmetleri ve elektronik para ihracı ile ilgili olarak TCMB’ye yöneltilen 1224 adet bilgi edinme başvurusu cevaplandı.
TCMB sektörün güçlendirilmesi ve tüketici haklarının korunmasını hedefliyor
TCMB, tüm bu çalışmalarıyla bir yandan sektörün güçlendirilmesi diğer yandan da tüketici haklarının korunmasını hedefliyor.
Banka, ödeme ve elektronik para kuruluşlarının güvenli bir finansal ekosistemde faaliyet göstermesini sağlamak üzere ulusal ve uluslararası düzenleme ve standartlara uyuma yönelik gözetim ve denetimini kararlılıkla sürdürüyor.
27 MADDE NE DİYOR?
Düzenleme ve kararlara uymamak
MADDE 27 – (1) (Değişik birinci ve ikinci cümle:12/11/2019-7192/14 md.) Bu Kanunda ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılacak düzenlemelerde ve alınan kararlarda yer alan ve bu Bölümde ayrı bir cezai yaptırım öngörülmeyen hususlara aykırı davranan ve sistem işleticisi veya ödeme hizmeti sağlayıcısı olarak faaliyet gösteren tüzel kişiler hakkında Banka Yönetim Komitesince kırk bin Türk lirasından dokuz yüz bin Türk lirasına kadar idari para cezası verilir. Ancak, bu suretle menfaat temin edilmiş ya da zarara sebebiyet verilmiş olunması hâlinde verilecek idari para cezasının miktarı bu menfaatin ya da sebep olunan zararın iki katından az olamaz. Bu kabahatlerden birinin idari yaptırım kararı verilinceye kadar birden çok işlenmesi hâlinde, ilgiliye bir idari para cezası verilir ve verilecek ceza iki kat artırılır. Ancak, bu kabahatin işlenmesi suretiyle bir menfaat temin edilmesi veya zarara neden olunması hâlinde idari para cezasının miktarı bu menfaat veya zararın üç katından az olamaz.
(2) Birinci fıkra kapsamında alınan kararlar gerekçeleri ile birlikte ilgili kuruluşa bildirilir.
(3) İdari para cezasına, ilgilinin savunması alındıktan sonra karar verilir. Savunma istendiğine ilişkin yazının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde savunma verilmemesi hâlinde savunma hakkından feragat edildiği kabul edilir.
(4) Bu Kanuna göre verilen idari para cezaları kararın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenir.
(5) (Ek:12/11/2019-7192/14 md.) Bu madde uyarınca verilecek idari para cezalarına karşı yetkili idare mahkemesinde dava açılabilir.