Yılın son günü bir çok işyeri için olduğu gibi Bankalar için de muhasebe açısından çok önemlidir. 31 Aralık gün sonunda hesapta kalan bakiyeler, Bankalar arasında “yılı nasıl kapattık ama ?” yarışında dikkatle izlenir. Vadesiz hesaplar, vadeli hesaplar , kullandırılan krediler , tahsil edilen ücret komisyonlar … hepsi son bir gayretle en üst seviyede hesaplarda kalsın istenir. Yılın son gününün ortalamaya etkisi yoktur ama bakiye konuşulurken bir de yeni yıl başlangıç rakamları olarak ortalamaya etkisinden dolayı üst yönetimler tarafından çok önemsenir. Bu sebeple yılın en tatlı günlerinden olan Aralık sonunda da Bankacının hedef çilesi bitmez, son dakikaya kadar sürer. Bankacılar alışık buna, yadırgamaz , yarışa katılır, son ana kadar müşteriden ne koparırsan kardır mantığı ile hareket ederler.
Bu telaş içinde Bankacılara sorduk . “Kişisel yıl sonu muhasebenize göre karda mısınız , zararda mı ?” diye…
Verilen yanıtların yüzde 99’u ne yazık ki “ zarar” . Bu yıl yine “En mutlu bankacılar” işten ayrılıp rahatlamış olanlar. İşimi kaybettim ama sağlığımı kazandım, ailemi kazandım, huzurumu kazandım diyenler çok var.
Bu kadar yoğun zaman ve emek harcanan bir işte, insanların bu kadar “ zararda” hissetmesi üzücü doğrusu. Karşılığını maddi olarak alamadıkları gibi bu yılı da manevi olarak yıpranarak kapatıyorlar. Maaşlara yapılan reel enflasyonun çok gerisinde zamlar, işten çıkarılma tehditleri , şube kapatmalar , hedef yükseltmeler , terfilerde kayırmalar, yandaş olmayanları ayırmalar bu yıl da devam etti. IK’ların çalışan memnuniyetini arttırmaya yönelik projeleri kağıt üzerinde ve ödül ortamlarında alkış alsa da, sahaya , şubelere yansıyan kısmı istenilen boyutta değildi ne yazık ki . Bazen ne yapsanız olmuyor demek ki . Bankacılar küçülen sektörde sandalye kapma oyunundaki gibi, kendini müziğe fazla kaptırınca yerini kaybedebiliyor . Z kuşağının iş hayatına dair bakışı ve beklentileri ise IK’ları ayrı zorluyor ve yeni fikirler, uygulamalar gündeme getirmeye mecbur ediyor.
Diğer taraftan 2024 önemli bankalarda CEO ve Üst Yönetim değişiklikleri açısından da hareketli bir yıl oldu. Geçen yıl başında yazdığım bir yazıda bunun olacağını söylemiştim. Kehanetim tuttu.
2025 yılı için de bir kehanette bulunmak istiyorum. Yeni yılda Bankalar’da devrim niteliğinde yapılanmalar olacak. Bölgelerde hüküm süren derebeylikler darbe yiyecek. Teknoloji onları da vuracak. Yüzlerce , binlerce Bankacının ahı onları da tutacak . Çoğu şubelere geri dönecek, dönemeyen sektöre veda edecek. Bölgesiz yönetimler devri gelecek. Şubeler kendi kendini idare edecek. Sanal Bölgeler şubeleri takip edecek .
Her şeyin sanal olduğu bu sektöre bir de “Sanal Sendika” yakışır bence. Yeni yılda tüm bankacılar Sendikalı olacak . Haklarını daha çok bilecek . Hakkını istemeyi öğrenecek . Pazarlıklar kolay bitmeyecek.
Yeni yılda, yeni bakış açıları ve yeni davranış biçimleri ile değişimi tepeden beklemeden , değişimin kendisi olabilmek dileği ile…
Paramedya Tüm Bankacılara ve ailelerine iyi yıllar diler…