Anadolubank’ın sürdürülebilirlik konusundaki genel vizyonu nedir? Hangi alanlara öncelik veriyorsunuz?
Anadolubank olarak sorumlu bankacılık anlayışımız çerçevesinde kurumsal sürdürülebilirliği sağlayarak, yarına ve gelecek kuşaklara daha iyi bir dünya bırakmayı amaçlıyoruz. Finans sektörünün büyük dönüştürücü gücünü sürdürülebilirlik konusunda da öne çıkararak sürdürülebilirliği kurum kültürümüzün bir parçası haline getirip, geleceğine sahip çıkacak bir bankacılık yaklaşımını benimsiyoruz. Banka olarak sürdürülebilirliğe önemli katkı sunma ve farkındalık oluşturma sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Kurumların sürdürülebilirlik amaçları doğrultusunda ilerlerken ihtiyaç duydukları finansman kaynakları için önemimizi biliyor, sürdürülebilir bankacılık ürünlerimizle müşterilerimizin yanında yer alıyoruz. Bu kapsamda, KOBİ’lerin yeşil dönüşümünde özellikle yenilenebilir enerji alanında sürdürülebilir finansman kaynağı oluşturmayı önceliklendiriyoruz. Ek olarak sürdürülebilir tarımı destekleyici kredi ürünleriyle çiftçilerimize de finansman kaynağı sağlıyoruz.
Çevresel etkilerinizi azaltmak için aldığınız önlemler nelerdir? Karbon ayak izinizi azaltma yönünde adımlarınız var mıdır?
Anadolubank olarak öncelikle operasyonel süreçlerimizden kaynaklı karbon emisyonlarımızı azaltmak için tüketim kalemlerimizi sıkı şekilde takip ediyoruz. Bu kapsamda şubelerimizde “led aydınlatma” sistemine geçiş yaptık, Genel Müdürlük binamızda kurduğumuz su arıtma sistemi ile tek kullanımlık plastik şişelerin azaltılmasını sağlıyoruz.
Geliştirdiğimiz “Atık Yönetim Sistemini” Genel Müdürlük ve şubelerimizde aktif hale getirerek, hem atık oluşumumuzu en aza indirmeye çalışıyor, hem de geri dönüşüme katkı sağlıyoruz. “Sıfır Atık” eğitimlerimizle çalışanlarımızı bilinçlendirerek bu alanda farkındalık kazanmalarını sağlıyoruz. İş süreçlerimizde dijitalleştirmeyi de ilk sıraya koyarak, kağıt çıktı zorunlu olan süreçleri büyük oranda dijitalleştirdik, zorunlu durumlar için ise tasarruflu yazıcılara geçiş yaptık.
Şubelerimizde “Sürdürülebilirlik Elçilerimiz” çalışmasını başlattık. Bu çalışma ile elçilerimiz çevreyi korumak ve iklim değişikliğini önlemek için yaptığımız çalışmalara destek verirken, kurumsal sürdürülebilirlik projelerimizde de yer alarak, şubelerimizin de sürdürülebilirlik ile ilgili tüm konularda Genel Müdürlük ile eş zamanlı hareket etmesini sağlıyorlar.
Son olarak, bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz Karbon Ayak İzi hesaplamamızla operasyonel süreçlerimizden kaynaklı emisyonlarımızı tespit ederek hem veri toplama sürecimizi hem de hesaplama metodolojimizi belirledik ve emisyonlarımızı azaltmaya yönelik hedef ve aksiyonlar üzerine çalışıyoruz.
Toplumsal sürdürülebilirlik alanında sosyal sorumluluk projeleriniz var mı?
2023 yılında ülkemizde büyük yaralar açan 11 ilimizdeki deprem akabinde Anadolubank olarak bölgeye yardımlarda bulunduk. Bununla birlikte kurum içinde sosyal sorumluluk ve gönüllülük bilincini arttırmak için “İyilik Kumbarası” kurumsal sosyal sorumluluk projemizi hayata geçirdik. Genel müdürlük binamızın ortak alanlarına yerleştirdiğimiz kumbaralara, çalışanlarımız tarafından yapılan ayni yardımlarla Hatay Çadır Kenti’ndeki vatandaşlarımıza özel hediye kutuları hazırladık ve hem bayramda hem de 23 Nisan’da deprem bölgesini ziyaret ettik.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında çalışanlarımızın çocuklarında farkındalığı arttırmak amacıyla dünyamız ve kaynaklarımızı konuştuğumuz “Daha İyi Bir Dünya İçin” atölyesini gerçekleştirdik ve atölye sonunda “Sürdürülebilirlik Kitleri” hediye ettik.
2023 yılında gerçekleşen İstanbul Maratonu’na Banka bünyesinde oluşturulan koşu takımımız beraberinde Tohum Otizm Vakfı iş birliği ile katılım sağlayarak otizmli bireylerin eğitimine destek verdik.
Akademisyenlerin editörlüğünde hazırlanan, içeriğine alanında önde gelen kurumların yöneticilerinin, uzmanların ve akademisyenlerin katkıda bulunduğu “İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Finans” kitabının ana sponsoru olarak Finans ve Bankacılık sektörünün iklim değişikliği üzerindeki etkilerini paydaşlar ve okuyucularla buluşturduk.
Anadolubank olarak çalışanlarımızın sosyal sorumluluk bilincini arttırmayı ve sürdürülebilirlik alanında Banka olarak üzerimize düşenleri yapmak adına yeni projeler hayata geçirmeyi hedefliyoruz.
Çalışanlarınıza ve müşterilerinize sürdürülebilirlik konusunda farkındalık yaratmaya yönelik projeleriniz var mı?
Çalışanlarımızın sürdürülebilirlik farkındalığını arttırmak önceliklendirdiğimiz konular arasında. Farkındalık yaratırken çalışanlarımıza sürdürülebilir deneyim alanları da oluşturmak istiyoruz. Bu kapsamda “Sürdürülebilir Yaşam” mottosu ile yola çıkarak kurum içinde farkındalık atölye etkinliklerine başladık. Bu atölye etkinliklerinde İleri Dönüşüm Atölyesi, Sürdürülebilir Yaşam Tercihleri gibi farklı konularda çalışmalar yer alıyor.
Paydaş katılımını önemsediğimiz ve ortak amaçlar için iş birliği yaptığımız projelerimiz de var. İBB Kültür A.Ş. ve Anadolubank olarak 2024 Enerji Haftasında “Mini Retro Robot Yapım” Atölyesiyle hem çalışanlarımızın çocuklarına hem de dışardan katılım sağlayan çocuklarımıza teknolojik atıkları nasıl değerlendirebileceklerini anlattık.
Çalışanlarımızın sürdürülebilirlik terimlerini öğrenmeleri ve sürdürülebilir bankacılık çalışmalarını yakından takip edebilmeleri için kurum için “Sürdürülebilirlik Gündemi” başlığında haftalık mailinglerle bilgilendirmeler yapıyoruz.
Müşterilerimizin farkındalığını arttırmak amacıyla sosyal medya hesaplarımızda, web sitemizde “Sürdürülebilirlik Terimlerini” paylaşarak, sürdürülebilir yaşam tercihleri için öneriler sunuyoruz.
Müşterilerimizin bankacılık hizmetlerinde sürdürülebilirliğe katkı sağlayacak dijital süreçleri tercih etmelerini teşvik etmek için dijital bankacılık süreçlerimizi geliştiriyoruz.
Önümüzdeki yıllar için sürdürülebilirlik alanında ne tür hedefleriniz ve planlarınız var? Bu hedeflere ulaşmak için hangi stratejileri benimsiyorsunuz?
Öncelikle 2019 yılında başlayan sürdürülebilirlik yolculuğumuz sorumlu bankacılık anlayışı çerçevesinde devam ediyor. Kredi ürünlerimizde sürdürülebilir bankacılık ürünlerimizi arttırarak yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, sürdürülebilir tarım gibi birçok alanda kredi ürünü ile müşterilerimizi buluşturmayı, gelen düzenlemelerle uyumlu olarak bankamızı ve müşterilerimizi bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. “İklim Riski Stratejimizi” ilgili departmanlar ve üst yönetimimizin desteğiyle oluşturuyoruz.
İlkini bu yıl yayınladığımız “Sürdürülebilirlik Raporlamamız”ı önümüzdeki her yıl düzenli paylaşarak, paydaşlarımız, müşterilerimiz ve tüm kamuoyuyla sürdürülebilirlik çalışmalarımızı şeffaf bir şekilde paylaşmayı hedefliyoruz.
Yönetişimsel olarak sürdürülebilirlik yolculuğumuza tüm çalışanlarımızı dahil ederek, yatay bir hiyerarşide kurum kültürüne entegre etmeyi istiyoruz.
Sorumluluğumuzun farkında olarak gelecek nesillere ve dünyaya karşı görevlerimizi yerine getirmeyi ana amaç olarak kabul ediyoruz. Bu çerçevede projelerimize ve çalışmalarımıza devam edeceğiz.