Ekimde çıkan tebliğle, 7.000 TL üstü her ticari ödeme finansal kurum aracılığıyla yapılma limitleri yeniden belirlendi.
Tebliğe göre, 7.000 TL üstü her ticari ödeme finansal kurum aracılığıyla yapılmak zorundaydı. Resmi Gazete’de bugün yayınlanan Yeni tebliğ ile bu tavan 30 bin liraya yükseltildi.
İşte yeni düzenleme:
MADDE 1– 24/12/2015 tarihli ve 29572 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 459)’nin “4.1. Kapsam ve Tutar” başlıklı bölümünde bulunan “7.000” ibareleri “30.000” şeklinde, aynı bölümün dördüncü paragrafından sonra yer alan örnekteki “20.000” ibaresi “35.000”, beşinci paragrafından sonra yer alan ilk örnekteki “15.000” ibaresi “45.000”, ikinci örnekteki “25.000” ibaresi “90.000” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2- Aynı Tebliğin “4.1.1. Aynı Günde Aynı Kişi veya Kurumlarla Yapılan İşlemler” başlıklı bölümündeki örnek aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Örnek: Tevsik zorunluluğu kapsamında olan (AB) A.Ş., aynı gün içerisinde (VY) Ltd. Şti.’nden sırasıyla 10.000 TL, 10.000 TL, 8.000 TL ve 3.000 TL tutarında ayrı ayrı mal alımları gerçekleştirmiştir. Tevsik zorunluluğu kapsamında olan (AB) A.Ş.’nin (VY) Ltd. Şti.’nden aynı günde yaptığı mal alımları toplamı 3.000 TL’lik alımla 30.000 TL’lik haddi aştığından, son işleme ait tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu kapsamında aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekmektedir.
Söz konusu tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda (AB) A.Ş. ile (VY) Ltd. Şti.’ne ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.
MADDE 3- Aynı Tebliğin “4.1.2. Kısım Kısım Yapılan Tahsilat ve Ödemeler” başlıklı bölümündeki örnek aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Örnek: Avukatlık mesleğini icra eden mükellef (T), (K) A.Ş.’ye bir yıl süreyle vereceği hukuk danışmalığı hizmeti karşılığında 160.000 TL alacaktır. Aralarındaki anlaşma gereği (K) A.Ş., hizmet bedelini 15.000 TL’lik taksitler halinde ödeyecektir. Bu durumda serbest meslek makbuzunun, taksitlerin ödendiği tarihlerde 15.000 TL üzerinden düzenlenmesi tevsik zorunluluğunu ortadan kaldırmayacak, sözleşmenin toplam tutarı belirlenen haddi aştığından kısım kısım yapılan her bir tahsilat ve ödeme de aracı finansal kurumlar kanalıyla tevsik edilecektir.
Söz konusu tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda serbest meslek erbabı (T) ile (K) A.Ş.’ye ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.
MADDE 4– Aynı Tebliğin “4.2. Kapsamda Olmayan Tahsilat ve Ödemeler” başlıklı bölümünün (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“h) Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların (mükellef olmayanlar hariç olmak üzere) yabancılar ve/veya Türkiye mukimi olmayan gerçek kişilerle yapacakları işlemlere ilişkin tahsilat ve ödemelerin (Şu kadar ki, düzenlenecek faturalarda yabancıların ve/veya Türkiye mukimi olmayan gerçek kişilerin pasaport numaralarının yazılması şart olup, bunun dışında pasaportların bir suretinin faturanın ekine konulmasına gerek bulunmamaktadır. Ayrıca, tahsil edilen tutarların tahsilatı takip eden ilk iş günü sonuna kadar aracı finansal kurumlara yatırılması zorunluluğu aranılmayacaktır.),”
MADDE 5- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 6- Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.
ESKİ DÜZENLEME: