Girişimcilik ekosistemi gerçekten çok enteresan. Geçtiğimiz aylarda tüm yurt dışı operasyonlarını başarısızlıkla sonlandırarak yuvaya dönen Getir’in kurucularının sosyal medyada ekosistemin önde gelen isimlerince nasıl coşkuyla teselli edildiğini görünce şaşırmıştım.
Kimse başarısızlığın nedenlerini konuşmuyor, nasıl daha iyi olabilirdi sorusunu sormuyordu. Bu gözler “siz yapamadıysanız kimse yapamaz” diyeni bile gördü o dönem. Başarısızlığa övgü ve duyulan sempatinin garipliğini yeni yeni unutmaya başlamışken bu defa da başarının küçümsendiği bir tabloyla karşı karşıya kaldık.
Hepsiburada’nın 1 milyar 127 milyon dolara satışının ardından Hanzade Doğan’ın sosyal Linkedin’de yaptığı aşağıdaki paylaşım girişimcilik ekosisteminde satıştan daha fazla ses getirdi.
Hanzade Hanım şirketi 24 yıl önce bir apartman dairesinde kurduklarından bahsedince eleştirilerin odağı oldu. Eleştirilerin sebebi Hepsiburada’nın aslında 1998 yılında Kaan Dönmez ve ortaklarınca kurulmuş olması sonrasında ise Hanzade Doğan’ın liderliğinde şirketin satın alınarak Doğan Grubu’na dahil edilmesiydi.
Yani evet, şirketi Hanzade Hanım kurmadı. Evet Hanzade Hanım sıfırdan gelen bir girişimci de değildi.
Ama bu gerekçeler Hanzade Doğan ve ekibinin yarattığı bu dev markanın başarısını başkalarına atfedebileceğimiz anlamına gelmiyor. Zira 2000’li yılların başından itibaren 20 yılı aşkın bir süre boyunca markayı sektörünün liderleri arasında tuttu.
Türkiye’nin 24 yılda geçirdiği tüm krizlerden şirketi sağlam çıkarmayı ve daha da büyütmeyi başardı. Gelişen trendleri yakalamayı ve şirketin iş modelini dönemin ruhuna ve rekabetine uygun şekilde çeşitlendirmeyi başardı.
Bir Türk e-ticaret şirketini “biraz çalkantılı sonuçlar doğursa da” ABD borsalarında halka arz etmeyi başardı.
Amazon gibi Amerikan deviyle, Trendyol gibi Çin deviyle sektörde liderlik yarışını asla bırakmadı.
Günün sonunda da 1,1 milyar dolar değerlemeyle 24 yıllık bu yolculuğu tamamladı ve ülkeye uzun zamandır hasretle beklediğimiz yabancı yatırımcı girişine önemli bir katkı sağladı. Dileriz şirketin yeni sahipleri Türkiye’nin Hepsiburada’sını global bir lidere dönüştürme yolculuğunu daha da ileri taşır.
Bana göre Hanzade Doğan, Türkiye’de e-ticaret gibi çok zorlu bir mücadeleden alnının akıyla çıkmış başarılı bir girişimci. Hepsiburada’yı ilk kurma fikrinin kimin aklına geldiği ya da kurduğu gelinen şu noktada öyle önemsiz bir detay ki. Nice büyülü fikirlerin, decacorn değerlemelerin nasıl hızla kabuğuna çekildiğini canlı canlı gördüğümüz bir dönemde Hanzade Doğan, ekibi ve onların girişimi Hepsiburada hem girişimcilik hem de Türk iş dünyası için büyük bir zaferi temsil ediyor.
Yürekten kutluyorum!