ABD merkezli kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin kredi notuna ilişkin son revizyonlarını yayımladı.
S&P, Türkiye’nin kredi notunu B+ seviyesinden bir kademe yükselterek BB- seviyesine çıkardı.
Bu not artırımı ile birlikte Türkiye’nin kredi notu, piyasalar tarfından genel bir kanı olarak kabul edilen, B+ seviyesinin işaret ettiği ‘Yüksek Derece Spekülatif’ görünümden ‘Spekülatif’ görünüm seviyesine yükselmiş oldu.
S&P Global Türkiye’nin not görünümünü ‘pozitif’ten “durağan” a revize etti.
S&P’nin not artırımı sonrası Türkiye’ye ilişkin notları ise şöyle:
TCMB’nin siki parasal durusu, Türk yetkililerin lirayi istikrara kavusturmasini, enflasyonu düsürmesini, rezervleri yeniden insa etmesini ve finansal sistemi dolarsizlastirmasini sağladı.
Türkiye’nin dünyanin geri kalaniyla arasindaki tasarruf açigi daralmistir ve bu durum 2022’den bu yana cari islemler açigindaki GSYH’nin yaklasik 4 puanlik düsüsünde görülmektedir.
Bu nedenle, Türkiye’ye iliskin uzun vadeli notumuzu ‘B+’dan ‘BB-‘ye yükselttik ve ‘B’ olan kisa vadeli notu teyit ettik, ayrica ulusal ölçekli notlari ‘trAA-/trA-1+’dan ‘trAA+/trA-1+’ya yükselttik.
Görünüm, yetkililerin halen yüksek olan enflasyonu düsürme, çalisanlarin ücret beklentilerini yönetme ve Türk ekonomisini yeniden dengeleme konusundaki iddiali planlarina yönelik önümüzdeki 12 ay boyunca dengeli riskleri yansitacak sekilde durağan.