26 Mart 2024 tarihinde Agrotech’den bir KAP haberi geliyor. Konu Joyce Elektrikli Araç Teknolojileri A.Ş.’nin satın alınması.
Agrotech’in yaptığı açıklama şu şekilde
“Bu şirket birleşmesi ile yerli motor, yerli batarya, yerli elektronik sistemlere sahip L 7 sınıfı yerli elektrikli araç çalışmaları hızlandırılıp 29-Ekim-2024 tarihinde 699.000 TL tüketici fiyatı ile ülkemizde satışa sunulacaktır. “
Ardından 28 Mart 2024 şirketten bir KAP duyurusu daha: bu kez Silikon Vadisine teknoloji satacakmış-mış… Amerika pazarındaki araç üreticilerine yapay zeka, elektronik devre sistemleri, otonom yazılımlar satacaklarmış-mış
(YERSEN)
29 Mart 2024’de tekrardan KAP haberi ve 29-Ekim-2024 tarihinde elektrikli araç üretilmiş olacak ve yollarda olacak naraları…
2 Nisan 2024 tarihinde yerli ve milli aracın lansmanı…
Devam eden günlerde tekrardan bu haberlerin yayınlanması vesaire…
Bu arada hisse fiyatının bir süre köpürtülmesi – sonrasında çakılması yaşanıyor.
Amiyane tabiriyle millete “malı çakıyorlar”…
Şimdi Agrotech olayına değer penceresinden bakalım.
Hep söylenen bir söz vardır – piyasada beklentiler alınır, beklentiler satılır. Piyasa geleceği fiyatlar – geçmişi değil…
Peki ne demek bu sözler? Hemen açıklayalım.
Piyasada yatırımcılar beklentilerini fiyata yansıtır. Yani yatırımcılar gelecekte olması muhtemel senaryoları ve bu senaryoların olabilirliğini değerlendirir ve bu doğrultuda karar verir.
Değer açısından düşünürsek şöyle ki: bir şirketin değeri, o şirketin gelecekte yaratması beklenen serbest nakit akışlarının bugünkü değeri toplamıdır.
Yatırımcılar halihazırda şirketin değerini belirlerler. Peki ilerleyen süreçte neler olur? İşte bu noktada piyasaya yeni gelen bilgiler değerlendirilir ve beklentiler revize edilir – dolayısıyla yatırımcılar açısından değer, fiyata yansıttıkları ölçüde de fiyat oluşur.
Kısa bir örnek vereyim. Agrotech’i ele alalım. Mesela şirkete yatırım yapacak kişiler şirketin yaptığı işi, sektörü, gelecek ekonomik beklentileri değerlendirip bir değer ortaya çıkartır.
Bu şirketin oluşturacağı bir gelir vardır, maliyetleri vardır, ve nihai ortaya çıkan nakit akışı vardır. Yatırımcılar bunu değerlendirir, piyasada oluşan fiyata bakar, sonuçta hisseyi alır/satar. Peki sonra? Dediğimiz gibi, artık halihazırdaki tüm bilgiler (gerek şirket gerekse makroekonomik) yatırımcılar tarafından fiyata yansıtılır.
Artık yeni gelecek bilgilere göre düzenleme yapılır.
Sonra ne oldu?
Agrotech 26 Mart 2024’den başlayarak yatırımcıya “yerli ve milli” elektrikli araç üreteceğini ve 29-Ekim-2024 tarihinde yollarda olacağını söyledi. Araç fiyatını bile belirlemişlerdi.
Yatırımcı ne yaptı? Mantıken bu beklentilerini değerlemelerine yansıttı – değerlemelerini de uygun ölçüde fiyata yansıttı.
Agrotech’in araç satış fiyatı belli – üretim miktarı belli – şirketin yıllar itibariyle kazanacağı, mevcut duruma ek olarak, nakit akışı belli – bunun iskonto edilmesi ve değere katkısı belli.
Dolayısıyla yatırımcı bu yeni bilginin hisse değerini artırdığını gördü ve Agrotech hissesini aldı.
GELDİ Mİ 29 EKİM 2024 TARİHİ
Dolayısıyla yatırımcı soruyor: Kardeşim hani nerede bu arabalar?
AGROTECH sen yatırımcıya böyle böyle söyledin, millet de senin lafınla beklentiye girdi, hisseni aldı.
“Basiretli bir iş insanı” olarak bugün AGROTECH patronunun çıkıp da açıklama yapması lazım.
ARABALAR NEREDE?
Madem araba yok ortada, milleti niye kandırıp, aldatıp, yanlış yönlendirdiniz?
Maden öyle, o zaman şirketler sürekli olarak yalan yanlış KAP haberleri ile, gerçekleştiremeyecekleri vaatler ile hisse fiyatını yönlendirsin.
Böyle rezalet mi olur.
Bunun önünü nerede alacağız?
SPK acilen bu durumu soruşturmalı.
Aksi takdirde Borsa İstanbul manipülatör şirket patronlarıyla dolar taşar.
KAP duyurusu dediğin 3-5 tuşa basarak atılıyor, 3-5 tuşa basarak da “malı çakar”, oldu bitti…
Bu piyasanın etkinliğine bu kadar zarar vermeyin. Bu yatırımcının bu kadar hakkını çalıp, yatırımcıyı kandırmayın. İnsanların 3 kuruş birikimine göz diken patronlara yazıklar olsun.
Sevgiyle kalın.