Türk lirası (TL) mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları ile yabancı para (YP) mevduat için TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık oranı değiştirildi.
Buna göre, kısa vadeli TL mevduatta yüzde 12 olan oran yüzde 15’e, uzun vadeli TL mevduatta yüzde 8 olan oran da yüzde 10’a çıkarılırken, YP mevduat için TL tesis oranı yüzde 8’den yüzde 5’e indirildi. Zorunlu karşılıklar, 27 Eylül 2024’te tesis edilecek.
TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıklara faiz uygulamasında TL’ye geçiş oranı koşulu kaldırıldı.
TL’ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan azami komisyon oranı yüzde 5’ten yüzde 8’e yükseltildi.
NE ANLAMA GELİYOR?
Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık oranı hamlesini yorumlayan Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Yakup Küçükkale, bu hamlenin doğru olduğunu belirterek, neden yapıldığını sosyal medya hesabından şöyle açıkladı:
TCMB zorunlu karşılık oranlarını artırdı. Yeni oranlar görselde. Bu oranlar 27 Eylül’den itibaren uygulanacak. Neden peki?
Şu sıralar TCMB rezerv toplama politikası uyguluyor. Yani TL verip döviz satın alıyor ve bunları rezerv olarak tutuyor. Bunun anlamı, piyasaya bol miktarda TL çıkması. Rezerv olarak alınan her döviz piyasaya çıkan TL demek. Emisyon hacminin genişlemesi demek. Bu da elbette enflasyonist bir etki yaratır. İşte bu enflasyonist etkiyi azaltmak için, emisyon hacmindeki artışı sınırlı tutmak veya mas etmek için ZK artırımına gitti. Amaç bu…
Alınan bu karar, TCMB’nin bir süre daha rezerv artırıcı politikalara devam edeceği şeklinde yorumlanabilir. Ki, olması gereken de zaten bu. Rezervler hâlâ istenilen seviyede değil…