Rusya Merkez Bankası faizi yükseltti

Rusya Merkez Bankası Yönetim Kurulu, faiz oranını yüzde 'den 'a yükseltti.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina

Sponsorlu Bağlantılar

Rusya Merkez Bankası Yönetim Kurulu, faiz oranını yüzde %18’den %19’a yükseltti. Kommersant’ın aktardığı habere göre kurum, ekonomik büyümenin yavaşladığını belirtiyor ve enflasyonu düşürmek için uzun bir süre sıkı para politikasına ve bu politikanın daha da sertleştirilmesine ihtiyaç olacağını düşünüyor.

Merkez Bankası basın bülteninde, enflasyonist baskıların yüksek seyrettiğine vurgu yapıldı. Buna göre yıllık enflasyonun %6,5–7,0 aralığının üzerinde gerçekleşmesi muhtemel görünüyor. Kurum, dezenflasyon sürecini yeniden başlatmak için ek para politikası sıkılaştırmalarının gerekeceğini açıkladı. Merkez Bankası, yıllık enflasyonun 2025 yılında %4,0–4,5 aralığına düşeceği ve sonrasında %4 civarında seyredeceği öngörüsünü muhafaza etmeye devam ediyor.

Ağustos ayında fiyat artışı yıllık %7,6 oranında gerçekleşti. 9 Eylül itibarıyla yıllık enflasyon %9,0 olarak tahmin edildi. Gazete bu oranın Ağustos sonunda %9,1 olduğunu hatırlatıyor. Rusya Merkez Bankası açıklamasında, “Genel olarak kalıcı enflasyonist baskılar yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor ve şu an için bir düşüş eğilimi göstermiyor,” ifadesi yer aldı.

Merkez Bankası, 2024 yılının ikinci çeyreğine ait GSYİH verilerinin, Rus ekonomisinin büyümesinin bir miktar yavaşladığını gösterdiğini de açıkladı. Basın bülteninde, “Bu yavaşlama muhtemelen iç talepteki soğumadan ziyade arz tarafındaki kısıtlamaların artması ve dış talebin düşmesi ile ilgili,” deniliyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Exit mobile version