Alternatif Bank’tan 2022’de ekonomiye 52,9 milyar TL destek

Alternatif Bank, 2022 yılına yönelik finansal sonuçlarını açıkladı.

Alternatif Bank’ın 2022 yılında konsolide rakamlara göre toplam aktif büyüklüğü, 2021 yıl sonuna oranla %18’lik artışla 59,8 milyar TL seviyesine ulaştı. Bankanın bu dönem sonu itibarıyla nakdi (finansal kiralama alacakları dâhil) ve gayri nakdi kredilerle ülke ekonomisine sağladığı destek ise geçtiğimiz yıl sonuna göre %26 artarak 52,9 milyar TL oldu. Mevduat hacmini %18,5 artışla 32,2 milyar TL seviyesine yükselten Alternatif Bank’ın, toplam mevduatlar içindeki TL mevduat oranı Liralaşma stratejisiyle uyumlu şekilde %64’e ulaştı. Bilançosundaki gelişimin yanında aktif kalitesini korumaya devam eden Bankanın ilgili dönemde sermaye yeterlilik rasyosu %22,4 oldu. 2022 yılı boyunca başarılı bir performans ortaya koyan Alternatif Bank’ın konsolide net dönem kârı ise 1 milyar 66 milyon TL olarak gerçekleşti. Artan karlılıkla birlikte Banka özkaynakları da güçlenerek %55 artışla 4 milyar 38 milyon TL düzeyine ulaştı.

“Basiretli Bankacılık anlayışıyla 30. yılımızı başarıyla geride bıraktık”

Bankanın 2022 yılsonu finansal sonuçlarını değerlendiren Genel Müdür Kaan Gür, “Küresel boyutta makroekonomik belirsizliklerin etkili olduğu 2022 yılında, Alternatif Bank olarak hedeflerimize kararlılıkla ilerledik ve 2022’yi Bankamızın 30. yılına yaraşır şekilde başarıyla tamamladık. Dikkat çekici sonuçlara imza attığımız bu yılda, ‘Basiretli ve Danışman Bankacılık’ ilkelerimiz bizim için yine yol gösterici oldu. İstikrarlı ve güçlü durarak, tüm müşterilerimize, paydaşlarımıza ve ülke ekonomisine değer yaratmaya devam ettik. Sektörümüzü yakından ilgilendiren çok sayıda mevzuatsal değişikliğin yaşandığı 2022’de güçlü aktif kalitemizi korurken, kârlılık anlamında da hedeflerimize ulaştık. Yıl boyunca bütçe hedeflerimizin üzerinde sonuçlar üretirken, TCMB’nin liralaşma stratejisi ve uygulanan makro ihtiyatı politikalar çerçevesinde mevduat ve krediler içindeki TL payımızı başarıyla artırdık. Bununla birlikte her zaman büyük bir hassasiyet gösterdiğimiz sermaye yeterlilik rasyomuzu da yükselttik.” dedi.

“İnsana dokunan bir dijital bankacılık yaklaşımıyla fark yaratmak için çalışıyoruz”

Alternatif Bank’ın 2022’deki başarılı performansında dijital bankacılık alanında yürüttüğü stratejinin önemine vurgu yapan Kaan Gür sözlerine şöyle devam etti: “Dijitalleşmeyi müşterilerimize sunduğumuz deneyimin tamamlayıcısı olarak görüyor, teknolojiyi insani dokunuşla harmanlayarak müşterilerimizin ihtiyaç duyduğu danışman bankacılığı dijital kanallardan da sunmayı hedefliyoruz. Bu bakış açımızın iş sonuçlarımıza yansımasını geride bıraktığımız yıl çok net şekilde gördük. Bu kapsamda 2022 yılında hedeflediğimizin üzerinde bir performansla her 3 yeni müşterimizin 2’sini dijital kanallardan kazandık. Dijital bankacılıktaki yatırımlarımızı daha da genişleterek bireysel segmentteki büyümemizi devam ettireceğiz.”

Dış ticaret odağımızı sürdürdük, ihracatçımıza desteğimizi arttırdık”

Dış ticaretin Alternatif Bank’ın en güçlü kaslarından biri olduğunu vurgulayan Kaan Gür, “Dış ticaret, özellikle de ihracat uzun yıllardır odaklandığımız alanların başında geliyor. Müşterimizi finansman, bilgi ve deneyimimizle destekliyor; onlarla birlikte büyüyerek dış ticaret alanındaki güçlü gelişimimizi sürdürüyoruz. Bu kapsamda 2022 yılında aracılık ettiğimiz ihracat hacminde bir önceki yıla göre %30 büyüyerek 2 milyar USD seviyesini aştık. Toplam dış ticaret hacmimizi 4,1 milyar USD düzeyine çıkardık. İhracat taahhütlü kredilerde ise 2022 başından bu yana %22 büyüyerek 600 milyon USD seviyesine ulaştık. Diğer taraftan, 2017 yılında dâhil olduğumuz Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) ‘Dış Ticaret Programı’ kapsamında, üst üste 5. kez Türkiye’nin En Aktif Kullanıcısı ödülünü kazandık. Danışman bankacılık yaklaşımıyla İhracatçımıza desteğimizi arttırarak devam ettireceğiz.” diye konuştu.

“Engelsiz Bankacılık çalışmalarında hedefimiz sektörümüzde bir zihniyet değişimine öncülük etmek”

Bankanın Engelsiz Bankacılık alanındaki çalışmalarıyla ilgili de görüş bildiren Genel Müdür Kaan Gür sözlerini şöyle tamamladı: “2022, büyük bir inanmışlıkla yürüttüğümüz Engelsiz Bankacılık alanındaki çalışmalarımız açısından da önemli bir yıl oldu. Son 3 yıldır gençlerimizle gerçekleştirdiğimiz Ideathon’ların değerli bir çıktısı olarak ‘Bankacılık Terimleri Sözlük Projesi’ni hayata geçirdik. Bu projeyle Türk işaret dilinde karşılığı olmayan bankacılık terimlerini sesli betimleme, işaret dili ve sadeleştirilmiş metin kullanarak açıkladığımız bir video sözlük geliştiriyoruz. Bu sayede başta işitme ve görme engelli bireyler ve düşük finansal okur-yazarlığa sahip kişiler olmak üzere toplumda bankacılık hizmetlerinden yeterli derecede faydalanamayan kesimler için önemli bir kaynak oluşturmaya başladık. Diğer yandan 2022 yaz döneminde Türkiye Bankalar Birliği, Bankamızın girişimi ve BDDK’nın önerisiyle, Engelsiz Bankacılık konusunda sektörümüzden çok sayıda banka ve kurum temsilcilerinin katıldığı bir çalıştay düzenledi. Sektörümüzde bir zihniyet değişimine öncülük edebilmek adına bu buluşmada aktif rol üstlenmekten son derece mutluyuz.

Elde ettiğimiz başarının arkasında çalışanlarımızın yoğun efor ve özverisi ile Yönetim Kurulumuzun her zaman hissettiğimiz desteği bulunuyor. Şüphesiz ki her başarılı dönem sonrası ekonomiye, ülkemize ve içinde yaşadığımız topluma karşı sorumluluğumuz artarak devam ediyor. Biz hedeflerimizi büyüterek bu sorumluluğu yerine getirmek üzere emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz.” dedi.

Exit mobile version