BANKALARIN BAŞI MESAİ İLE BELADA

Bankalara karşı açılan “mesai”davalarından adata patlama var. İşten çıkartılan veya istifa eden bankacı soluğu iş mahkemelerinde alıyor. 
 
Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu’nun  aldığı tedbir ile bankacıların  yasal süre dışında çalışmalarının önüne geçilmişti.  Bir çok bankanın  geçmiş yıllara yönelik mesai ödemesine rağmen 5 bankanın mesai ödemesi yapmaması  dava konusu oldu. Çeşitli nedenlerle son 6 ayda işten çıkartılan veya istifaya zorlanan 300’e yakın bankacı mesai tesbit davası açtı.
İş Mahkemeleri’nde açılan davalardan şu ana kadar sonuçlanan olmadığı belirtiliyor. Ancak mahkeme, bankalara bir yazı yazarak  söz konusu davacı personelin mesai saatlerini istedi. 
İŞ BİTMEDİ GEREKÇESİ
Davalı bir bankanın mahkemeye “personel söz konusu tarihler arasında işlerini bitiremediği için kendi rızası ile mesai yapmıştır” savunması yaptı. Ancak bu savunmayı mahkeme kabul etmeyerek dosyayı bilir kişiye sevk ederek  rapor istedi.
BİLGİSAYAR KAYIDI
Mahkemelerin mesai tesbit davasında bankalardan söz konus tarihler arasında bilgisayarların açılış ve kapanış saatlerinin yanı sıra banka alarm sisteminin kapanış bilgilerini de talep etmesi dikkat çekti. Bankalar “mesai yapılmadı”diyemiyor ancak söz konusu mesainin ısrarla personel tarafından gönüllü yapıldığını öne sürüyor.
GÖNÜLLÜ MESAİ BELGESİ
Öte yandan İstanbul’da yabancı sermayeli bir bankaya karşı açılan mesai tesbit davasında davacı bankacı C.E’in avukatının bir iddiası bankaların başını ağrıtacak. C.A’nın avukatı  bankanın mahkemeye delil olarak sunduğu “kendi rızam ile mesaiye kalıyorum” beyanının tüm çalışanlara zorla imzalatıldığını ve tüm personelin insan kaynakları tarafından bu belgeyi imzalatmaya zorlandıklarını, tehditvari yazışmaları karşı delil olarak  sondu.

Facebook
 

Exit mobile version