SPK LİSANSINA ÇÖZÜM

Sponsorlu Bağlantılar

10 yıl önce okulunu bitirmiş insana yeniden sınava gir ve belge al demek zulümden başka bir şey değil Bu işin tek çözümü var.
Bankacılık sektörü çalışanların şu günlerde başı en çok SPK lisansı ile ağrıyor.
SPK’nın sektörde çalışanların lisans alma zorunluluğu getirmesinin üzerinden neredeyse 10 yıl geçmesine rağmen halen onbinlerce kişi bu belgeyi alamadı.
SPK son bir kaç yıldır sektör çalışanlarına karşı daha toleranslıydı. Ancak bu tolerans bu yıl temmuz ayı itibariyle bitiyor.
SPK lisansı olmayan bankacılar için kötü günler başlıyor. Bir çok bankacılık işlemini yapamayacak. Durum böyle olunca bankanın bir köşesinde işe yaramayan insan statüsü almış gibi olacak.
Yılların tecrübeli onbinlerce çalışanı bir anda bir çok işlemi yapamayacak.
BANKALAR YA FIRSAT BİLİRSE?
Burada en önemli sorun şu:
Bankalar ya bunu fırsat bilip eleman çıkartırsa. Çünkü bugün bankalar bilanço olarak küçülüyor ve toplu eleman çıkartmaktan tepkiden korktukları için yapamıyorlar. Bu bankaların elini güçlendirecektir. İşime yaramayan elemanı niye tutayım diyerek iş aktini gerekçeli olarak fesh edebilir. Bu da onbinlerce kişinin işinden olması anlamına geliyor.
10 YIL OLMUŞ OKUL BİTELİ
SPK lisanslama uygulamasında bir başka yanlış ise okulunu 10-15  yıl önce bitirmiş bir insana gir sınava demek. Bana göre uygulamanın en yanlış yönü bu. Bankacılık artık çok zor ve çok mesai gerektiren bir meslek. Özellikle son dönemde artan hedef baskısıyla bankacı nefes bile alamazken bu sınavlara nasıl hazırlanır. Çünkü SPK lisans sınavları öyle hiç de kolay bir sınav değil. Bunun için ciddi bir hazırlık gerekiyor.
Bu insanlara yaztı günahtır.
PEKİ NE YAPMALI
O halde bu işin çözümü nedir?
Bunun tek bir çözümü var o da 5 yıldan daha fazla süredir bankacılık yapan kişilerin muaf tutulmasıdır. SPK lisansı elbette bankacılık sektörüne önemli bir kalite getirecektir ama bunu yaparken de  biraz insaflı olmak lazım diye düşünüyorum. Sisteme yeni girecek elemanlarda direkt bu şart aranmalı. Yani bankacılık sektörüne bir kişi girmek istiyorsa tıpkı askerlik şartı gibi spk lisans şartı da getirilsin. Bu zaten 10 yıllık bir süreç içerisinde otomotikman tüm personelin lisanslı hale gelmesine neden olur.
EGİTİM VERİLEBİLİR
Bir başka çözümü ise eski bir SPK’lı verdi.
Bu çözüme göre, lisansı olmayan ve 5 yıldan daha süredir bankacılık yapan kişileri 40 saat ve az daha üstü bir süre eğitim verilebilir ve bu eğitim sonrası yapılacak bir sınav ile kişilere temel düzey lisans verilebilir.
Sonuç olarak temmuz ayında bankacılık sektörü çalışanlarını sıkıntılı günler bekliyor. Artık bu sektör çalışanları için de bu devlet bir şey yapmak zorunda. Çünkü sayıları 2001 bini bulan bu kişiler malesef 10 yıldır bankalar tarafından çok yıpratıldı.
 

 

Sponsorlu Bağlantılar

Exit mobile version