Son dönemde olumsuz haberlerle moralleri bozulan bankacılık sektörü çalışanlarına iyi haber geldi. İtalyan banka Intesa Sanpaolo Türkiye’de faaliyetine başladı ve banka Türkiye genelinde hızla büyümeyi planlıyor.
İki yıl önce Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’dan (BDDK) kuruluş izni alan İtalyan banka Intesa Sanpaolo kurumsal ve yatırım bankacılığı yapmak üzere ilk şubesini İstanbul İş Kuleler’de faaliyet başlattı.
Türkiye’deki faaliyetlerini İstanbul temsilcilik bürosu üzerinden yürüten Intesa Sanpaolo, böylece 2004’te Garanti’nin satışıyla yakından ilgilenen bir grup olarak Türkiye’deki adımlarını kendi girişimiyle hızlandırmış oldu.
Türkiye’deki faaliyetlerini tüm dünyada uyguladıkları reel sektör bazlı bankacılık modeli üzerine oturttuklarını belirten İtalyan Intesa Sanpaolo Genel Müdürü ve Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı Başkanı Gaetano Micciche, bugüne değin Türkiye’de 1 milyar euro’luk aktif kredi kullandırdıklarını söyledi.
Türkiye’nin son yıllarda gelişmekte olan ülkeler arasında ilginç bir ülke haline geldiğini ve İtalyan’dan başarılı olduğunu ifade eden Micciche, “Bu bizim burada olma isteğimizi daha da artırdı” dedi.
Intesa Sanpaolo Genel Müdürü ve Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı Başkanı Gaetano Micciche, sorularımızı şöyle yanıtladı:
Neden Türkiye?
Türkiye çok büyük bir ülke. Son yıllarda çok büyük bir gelişme gösterdi. Biz bunu çok ilginç buluyoruz. Türkiye İtalyan’ın dostu olan bir ülke. İtalya, Türkiye’ye büyük miktarda ihracat yapıyor. İtalya, Çin ve Almanya’dan sonra Türkiye’ye en çok ihracat yapan ülke. Türkiye ile çalışmak istiyoruz. Türkiye’de iş sahibi olan İtalyanlar için burada olmak istiyoruz. Türkiye’deki ve dışındaki Türk şirketleriyle de çalışmak istiyoruz ve eğer mümkünse Türkiye’nin altyapı yatırımlarına da destek vermek istiyoruz.
Türkiye’de en çok hangi alanlar ilginizi çekiyor?
Biraz önce altyapıdan söz ettim. Bunun yanı sıra enerji, İtalyan ürünü olan her şey, bu yemek,Moda, tekstil, üretim, mekanik üretimler (otomobil) olabilir. Öncelikle kurumsal bankacılık yapacağız. Altyapı bu faaliyetlerimizin bir kısmını oluşturacak. İtalyan ürünlerini ihracat yapan şirketlere destek vereceğiz.
‘Draghi’ye saldıran hayranıydı’
Avrupa Merkez Bankası Mario Draghi’ye yapılan protesto eylemini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bence eylemci onun bir hayranıydı. Onu daha yakından görmek istiyordu.
Bu tarz hayransal eylemler artarsa ne olur?
Bu tür eylemler çok sık görülebilecek eylemler değil, çok nadir görülebilecek şeyler.
Türkiye’ye ayırdığınız kredi büyüklüğü nedir?
Türkiye’ye 1 milyar euro aktif kredi ayırdık. Türkiye’deki bu varlığımızdan dolayı çok memnunum. En iyi elemanlarımızdan bazılarını buraya getirdik ve kişiler Türkiye’de yaşayacaklar. Çalışanlarımızın yüzde 80’ni Türk. Bir yıl sonra ne olduğuna bakıp daha somut şeyler söyleyebileceğiz sanırım.
‘Türkiye’de bankacılık kârlı’
Türkiye’de bankacılık hala karlı bir sektör mü?
Kuşkusuz evet, Türkiye’de bankacılık karlı bir sektör. Bankacılık sektörü her yerde para kazandırır, eğer işler doğru yapılırsa. Önemli olan şirketlere verilmesi gereken doğru finansal desteği vermek.
Türkiye’deki ilk adımınız kurumsal bankacılık alanında. Daha sonraki adım ne olabilir?
Biz İtalya’da büyük ve köklü bir bankayız. Büyümek istiyoruz. Özellikle de büyüyen ülkelerde büyümeyi planlıyoruz. Bu ülkelerdeki güçlü şirketlere de destek vermek istiyoruz.
Avrupa’daki bankacılık krizi açısından Türkiye gibi ülkeler sizin için çözüm yaratır mı?
Bankacılık krizleri ve bunların nedenleri ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Biz gerçek, reel ekonomiyi finanse eden bir bankayız. Bütün dünyada büyük ve küçük işletmeleri destekliyoruz. Onlara finans kaynağı sağlıyoruz.
‘Garanti’den dolayı pişman değiliz’
Çok önceleri, 2004’te Türk bankacılık sektöründe Garanti Bankası’nın satışıyla ilgilenmiştiniz. O dönemdeki isteğiniz niçin zayıf kalmıştı, şimdi niçin şubeyle giriyorsunuz. Geçmişe dönük bir pişmanlığınız var mı?
Garanti Bankası büyük bir banka. Biz hiç bir zaman hiç bir şeyden bir pişmanlık duymayız. Kişisel olarak geçmişe bakıp pişmanlık ve mutluluk duymam.
O yıllarda önümüzdeki fırsatları değerlendirdik. Bu fırsatlarla ilgili bir analiz yaptık. Garanti Bankası’nı satın almanın doğru zaman olmadığı kanısına vardık.
Bu kararınızdaki temel faktör Garanti için istenen para mıydı, yoksa zaman mıydı?
Aslında hiç biri değildi, doğrusunu söylemek gerekirse. Bu kararı almamıza neden olan bir çok faktör vardı. Ve sonuçta böyle bir operasyona girmeme kararı aldık. Bu olaylardan bir kaç yıl sonra Sanpola ile Intesa birleştiler. Şimdi Avrupa’nın en büyük bankalarından biri haline geldik. Kanımca o tercihi yapmamış olmamız çok iyi oldu. Gelecek için ne olacağını bilemeyiz, göreceğiz.
Ropörtaj: Kadife Şahin-Milliyet
Akbank’tan Diş Hekimlerine Özel Kampanya
Akbank, Diş Hekimleri Günü kapsamında özel bir kampanya başlattı. Akbanklı diş hekimleri, 18 Kasım – 18 Aralık 2024 tarihleri arasında,...