Teşvik iptali SASA’yı Nasıl Etkileyecek?

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile iptal edilen teşvik kararı SASA'yı nasıl etkileyecek? İşte yanıtı:

SASA Fabrika

SASA Fabrika

Sponsorlu Bağlantılar

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile aralarında SASA’nın da bulunduğu çok sayıda şirkete verilen teşvikin iptal edilmesi tartışma konusu oldu. Borsanın en önemli şirketleri arasında yer alan SASA‘nın bu karardan olumsuz etkilenmeyeceği bildirildi.

Başkent Üsiversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Soner Gökten, “30 Ağustos 2024 tarihinde 8905 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile söz konusu teşviklerin kaldırılması ‘Kanunların Geri Yürümezliği’ ilkesi gereği artık SASA’yı etkilemeyecektir.” dedi.

Prof.Soner Gökten, söz konusu teşvikin Adana bölgesi için SASA için çıkartıldığını belirterek, yatırımların tamamlanması nedeniye artık buna ihtiyaç kalmadığını ifade etti.

Prof.Dr. Gökten, kararın SASA’yı olumsuz etkilemeyeceğini de belirterek şunları söyledi:

” Kanunlar, ilke olarak yürürlük tarihinden sonraki olay, işlem ve eylemlere uygulanmak üzere çıkartılırlar. Geriye yönelik uygulanırsa; kazanılmış haklar kaybolacağı için kamu yararı ve düzeni temin edilemez. Adana İli özelinde PTA; elyaf, cips ve poy tesisleri için 2020 yılında çıkartılan ve takiben 2023 yılında revize edilen teşvik konularında SASA; 4 Ocak 2021 tarihinde, PTA ve Polimer Cips Üretim Tesisleri Yatırımı konularında; 13 Eylül 2023 tarihin de, Elyaf Üretim Tesisi Yatırımı konusunda yatırım teşvik belgesi aldı. Yani Yasa çıktı, başvurusunu yaptı, teşviği kaptı.  Kısacası YASAL OLARAK kazanılmış hak elde etti! İşte bu nedenle, 30 Ağustos 2024 tarihinde 8905 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile söz konusu teşviklerin kaldırılması ‘Kanunların Geri Yürümezliği’ ilkesi gereği artık SASA’yı etkilemeyecektir. Adana İli’nde ilgili konularda yeni yatırımlar için teşvik alma imkânı ortadan kalkmıştır. Teşvikler zaten SASA için çıkarılmıştı, yatırımlar tamamlandı; teşviğe gerek kalmadı. Aynı alanda yatırım yapmayı düşünen şirketler düşünsün artık(!)”

Sponsorlu Bağlantılar

Exit mobile version