Yüzde bin yükselen enerji hissesi alan yabancı fon yüzde 59 zarar etti(!)

Borsada bir garip yabancı fon zararı. Alfa Solar Enerji Sanayi hisselerini patrondan alan yabancı fonun yaklaşık yüzde 59,80 zarar ettiği tahmin ediliyor.

Alfa Solar Enerji yüzde bin prim yaptıktan sonra yüzde 3 ortak satışı yaptı.

Sponsorlu Bağlantılar

Borsa İstanbul yabancı yatırımcı beklerken geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde  bin yükselen enerji hissesini ortaktan alan yabancı fon tarihi zarar yazdı. Alfa Solar Enerji Sanayi hissesinde geçtiğimiz yıl ortak satışını alan ve ismi açıklanmayan yabancı fonun bu hisseden yaklaşık yüzde 59.80 kaybettiği tahmin ediliyor. Kaba bir hesapla yabancı fon Alfa Solar Enerji Sanayi hissesine yatırdığı paranın yarısından fazlasını kaybetti.

Alfa Solar Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin halka arzı 9-10-11 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleşti. Hisse soluksuz yükselerek 4 eylül tarihinde zirve fiyatı görerek yüzde bin artış oranına ulaştı.

SÜRE DOLDU SATIŞ GELDİ

Alfa Solar hissesinde yasal sürenin dolmasından hemen sonra ortak 20 Kasım 2023 tarihinde KAP’a bir açıklama yollayarak sermayenin yaklaşık yüzde 3’üne tekabul edecek hisseyi satmak için kayda aldırdığını açıkladı.

Bu açıklamadan tam 1 hafta sonra ALFAS’ın büyük ortağı Alfa Kazan, şirket sermayesinde sahip olduğu yaklaşık yüzde 3 payı 1,05 milyar TL’ye yabancı bir fona sattı. Fonun adı açıklanmadı ancak, söz konusu hissenin fona geçişinden 1 gün sonra hissede düşüş başladı. Hisse o günden sonra soluksuz düştü.  Bir dönem yüzde bin primle borsanın en değerli şirketi olan Alfa Solar, yıllık yüzde 59.80 ile en çok kaybettiren hisseler arasında yer alıyor.

YABANCI HESAP MI BİLMİYOR?

Alfa Solar’daki bu müthiş zararlı işlem, Türkiye’de yabancı fon tartışmasına da neden oldu. Halka arzda yüzde 20’sini yaklaşık 500 milyon dolara açan şirketin yüzde 3’e yakın hissesine 1 milyar lira veren fon çeşitli tartışmalara da neden oldu. İsmi açıklanmayan fonun hisseyi satıp satmadığı ve net zararı bilinmiyor.

Alfa solar
Sponsorlu Bağlantılar

Exit mobile version