Kredi Borcu Yüksek Bankacılar İşsiz mi kalacak ?

Karın tokluğuna çalışan bankacılar şimdi de kredi borcu olduğu gerekçesiyle işten atılma tehdidiyle karşı karşıya.

Hanife Fişek

Hanife Fişek

Sponsorlu Bağlantılar

Son dönemde birçok bankacıdan çok sayıda mesajlar alıyorum, üst yönetimler, yöneticiler banka çalışanlarının borçluluk oranlarına kafayı takmış durumdalar. Her ay KKB sorgusu yapanlar , hesap soranlar, belli bir oranın, tutarın üzerindeki borcun acilen kapatılmasını isteyenler, kredi/kredi kartı borcu yüksek (!) diye işten çıkarmakla tehdit edenler….

Yıllardır azimle reel olarak düşürülen maaşları ile geçinemez hale gelen, ülkedeki milyonlarca vatandaş gibi çareyi gelecekteki kazançlarını ipotek etmekte bulan , kredi kartı ile taksitli

alışveriş yapan, ihtiyaç kredisi kullanmak zorunda kalan Bankacılar şimdilerde yöneticilerine , müfettişlere bu borçlarının hesabını vermekle meşguller. Onca işin gücün arasında bir de bu… Cevabı belli soruları sormaktaki amaç ne ? Adet yerini bulsun , maksat denetim olsun , işten çıkarmaya bahane bulunsun ? Acaba hangisi ? Bu kadar baskı, sorgu acaba ne kadar iyi niyetli ?

Yıllardır buradan yazıyoruz , adeta avaz avaz bağırıyoruz , Bankacılar defalarca derdini anlatmaya çalıştı . “Geçinemiyoruz” başlığı ile yazdıkları mesajları ilk paylaşan platform biz olmuşuzdur belki . “Bankacılar BİLE geçinemiyor artık bu ülkede” diye onlarca köşe yazısı da yazdık hatta. Giyimi, kuşamı, yol parası, yemek parası, kirası, çocuğunun okul parası ( devlet okuluna dahi gitse masrafı çok yüksek ), servisi , bakıcısı , evin ihtiyaçları , elektrik, su, doğalgaz faturası … Dışarıda hiç bir lüks , keyfi harcaması olmayan bir insanın bile temel ihtiyaçları ve geçimi için harcayacağı tutar belli . Açlık ve yoksulluk sınırı açıklandığında görülüyor ki bir çok Bankacı mevcut maaşları ile sınırlarda dolaşıyor. Krediler, ek hesaplar , kredi kartları olmasa… Ülkedeki milyonlarca vatandaş gibi Bankacılar da AÇ kalacak.

Şimdi soralım… Bu kimin ayıbı ? Bankaların mı, Bankacıların mı ? Bankalar olarak yıllarca sömürü düzeninde çalıştırıp , özenle fakirleştirdiğiniz bu kesimin borçluluğunu sorgularken gerçekten hiç mi vicdanlar sızlamıyor ? Hiç mi akıllardan geçmiyor, bu insanlar bu maaşlarla nasıl geçinsin diye…?

Bankacıların yüksek borcunun olmaması eskiden beri dikkat edilen, kontrol edilen bir konudur, önemlidir , kabul . Ama günümüz şartlarında artık Banka üst yönetimleri de kabul etmeli ki , özellikle düşük gelir grubunda sayılan Bankacılar için “ Borçluluk oranı YÜKSEK değil, MAAŞLAR DÜŞÜK!” Bu insanlar toplum içinde sizin markanızı temsil ediyor . Nerede çalışıyorsun dendiğinde sizin markanızın adını telaffuz ediyor . Onun yaşam standartı sizin işveren olarak tarzınızı yansıtıyor. Doğal olarak düzgün giyinmek , doğru dürüst yerlerde yemek içmek sosyalleşmek istiyorlar . Ama eminim ki artık çoğu bunları bile düşünemiyor, sadece temel ihtiyaçlarına odaklanıyorlar . Karlılığı önceleyen maaş politikalarınızın bedelini Bankacılar yine sizlerin Bankalarından yüksek faizle borçlanarak ödüyorlar . İronik bir durum aslında.

Bence de Bankalar, Bankacılar için yeni bir kanun çıkarılmalı ve hiçbir seviyedeki hiçbir Bankacı, hiçbir Bankadan ASLA kredi kullanmamalı. Üst yönetimler DAHİL. Kimse kredi ile hiç bir şey almamalı . Ev, araba, villa, yazlık, yat, tekne vs. Bankacı dediğin ASLA BORÇLU olmamalı. Maaşı ile tıkır tıkır, mis gibi geçinebilmeli. Para işi ile meşgul çünkü , borç ödemek gibi bir derdi olmamalı. Bunun için küçük bir düzenleme ile bir günde bu yasak getirilmeli ve maaşlar da aynı gün 10 katına çıkarılmalı… mesela… Mümkün mü ?

Yok artık, daha neler dediğinizi duyar gibiyim. Çok abarttım değil mi ? Hatta saçmaladım belki. Ama inanın bu dediğim, sizlerin asgari ücretle geçinmeye çalışan bir bankacıya neden maaşının 10 katı borçlandın diye sormanızdan daha saçma değil … Asıl o maaşlarla hiç borçlanmadan geçindiğini iddia edenler varsa siz onları takip edin , orada bir “ ek gelir” mi var ( ki olabilir , aileden vs. ) onu sorgulayın, öğrenin. Para işinin içinde çalışanları bu kadar “ vasıfsız “ görmeyin . Ya da mertçe çıkın, deyin ki , biz işten çıkarmalar yapmak istiyoruz ve bahane arıyoruz .. “ Gözünün üstünde kaşın var .” deseniz daha inandırıcı olursunuz belki . Çünkü bu devirde kredi. kredi kartı kullanmadan geçinmek, aile geçindirmek gerçekten gerçekçi olmayan bir beklenti . Soruna değil, çözüme odaklanın . Çok istiyorsanız bankacılara borçlarını kapatmaları İÇİN özel bir ikramiye verebilirsiniz mesela, onlar da rahat, siz de rahat olursunuz … Bir de maaşlara ZAM . Gerçek zam. Çözüm budur , gerisi sadece bahane.

Sponsorlu Bağlantılar

Exit mobile version