Kriptoda Trump’ı Boşver, Yayılıma Odaklan!

Doç.Dr. Burak Özdoğan yazdı:

Sponsorlu Bağlantılar
  • Advertisement

Herkesin kripto paralara yönelik en büyük eleştirisi tabana yayılamamasıdır.

Yani bir para olarak nitelemeye yetecek sayıda kullanıcıya erişememesi, kendine kullanım alanı yaratamaması ve sonuçta özel cüzdanlarda saklanan bir yatırım aracı olarak görülmesi…

Son yıllarda özellikle ABD gibi dünyanın en gelişmiş ve derinlikli piyasalarında işlem gören borsa fonlarına Bitcoin ve sonrasında Ether gibi kripto varlıkların eklenmesiyle birlikte kripto paraların tabana yayılımıyla ilgili önemli bir adım atılmış oldu.

Ancak bu adım da epey dolaylı bir adım. Zira günün sonunda Bitcoin ETF’i alan bir “yatırımcı”, Bitcoin’i kendi cüzdanında ya da hesabında tutmuyor, istediğinde çıkarıp harcayamıyor. Onun yerine Bitcoin’i yatırımcı adına alan ve saklayan fonu elinde tutuyor.

Bu her ne kadar Bitcoin’e olan talebi artırarak dolar karşısındaki değerini etkilese de tabana yayılma açısından doğrudan bir etki yaratamıyor.

Ama geçtiğimiz aylarda çoğu kişinin gözünden kaçan çok önemli bir gelişme yaşandı.

Tam 500 milyon kişi, kripto varlıklara doğrudan erişme ve alıştıkları bir yöntemle alıp saklama imkanı kazandı.

500 milyon kişi!

Türkiye’de yasaklı olmasına rağmen dünyanın en büyük ödeme kuruluşlarından PayPal, 20 milyonu aşkın kullanıcısı bulunan kripto varlık platformu MoonPay ile anlaşma imzaladı.

Anlaşma sayesinde PayPal’ın 500 milyon kullanıcısı artık 110’dan fazla kripto varlığa erişebiliyor.

İşte PayPal’ın bu hizmeti kripto paraların tabana yayılımını gerçek anlamda hızlandıracak türden bir gelişme.

Çünkü kullanıcılar Uniswap gibi MoonPay’in entegrasyonu olan tam 300’den fazla cüzdan ve web sitesinden kripto para almak istediklerinde, MoonPay’in altyapısı sayesinde doğrudan PayPal hesaplarını kullanarak işlemi tamamlayabilecekler.

Bu iş birliği özellikle yeni kripto varlık kullanıcılarının blokzincirinin karmaşık doğası içerisinde kaybolmadan sisteme girmelerini sağlayacak.

PayPal’ın toplam kullanıcılarının 280 milyona yakını ABD’de ve ortalama yaşı 39. Mesele kripto paraları gerçekten erişilebilir ve kullanılabilir kılmaksa o zaman özellikle de o yaş grubu için blokzinciri ile geleneksel finans ile yollarını kesiştirmek şart oluyor.

Yani Trump ne demiş, Harris kripto varlıklar hakkında ne düşünüyormuş açıkçası bunları pek de önemsemiyorum. Benim bakış açıma göre kripto varlıkların geleceği açısından aslolan tabana yayılım ve geleneksel finansal sistemlerle bolca kesişim…

Umarım yakın bir gelecekte süreç tamamen PayPal uygulamasının içerisine taşınır ve gerçekten kusursuz bir entegrasyonla kullanıcı deneyimi daha da geliştirilmiş olur.

Sponsorlu Bağlantılar

Exit mobile version