Borsada Küçük yatırımcıdan dev otomotiv şirketine dava!

Doğuş Otomotiv’in Doğuş Gayrimenkul (DGGYO) paylarının satın alınmasına ilişkin Yönetim Kurulu kararlarının batıl olduğunun tespiti için dava açtı.

Doğuş Oto

Geçtiğimiz yıl Doğuş Otomotiv‘in Doğuş GYO paylarını satın alması, Oğuzhan Özçoban isimli küçük yatırımcı tarafından mahkemeye taşındı.

Doğuş Otomotiv (DOAS), 24 Temmuz 2024 tarihli KAP duyurusu ile bir yatırımcının, “Doğuş Otomotiv’in Doğuş Gayrimenkul (DGGYO) paylarının satın alınmasına ilişkin Yönetim Kurulu kararlarının batıl olduğunun tespiti için dava açtığını” duyurdu.

KAP haberi aynen şöyle:

Şirketimizin, Doğuş Holding AŞ’den satın almış olduğu Doğuş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ’nin paylarına ilişkin olarak 28.03.2023 tarihli olağan genel kurul toplantısında muhalefet şerhi vermiş bulunan yatırımcılarımızdan, Oğuzhan ÖZÇOBAN tarafından açılan davada; satın alımlarla ilgili 07.03.2023 ve 01.08.2023 tarihli şirketimiz Yönetim Kurulu kararlarının batıl olduğunun tespiti talep edilmektedir. Dava dilekçesinde bahsi geçen işlemler tümüyle mer’i mevzuata uygun olarak gerçekleştirilmiş olup, iddialara ilişkin savunmamız mahkeme nezdinde yapılacaktır. Kamuoyunun bilgisine sunulur.

NE OLMUŞTU?

Hatırlanacağı üzere, Doğuş Otomotiv 7 Mart 2023 tarihinde Doğuş Gayrimenul’ün B grubu paylarını 5,1 milyar TL bedel ile, 1 Ağustos 2023 tarihinde ise aynı şirketin A grubu paylarını 81,4 milyon TL bedel ile satın alacağını duyurmuştu. İlgili işlemler sırasıyla 9 Mart 2023 ve 21 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşmişti.
Özellikle 5,1 milyar TL’lik B grubu hisse devri haberinin duyurulduğu 7 Mart 2023 tarihindeki KAP açıklamasını takip eden 4 işlem gününde Doğuş Otomotiv hisseleri yaklaşık %19,7 oranında değer kaybetmiş; ilgili işlem hem küçük yatırımcılar hem de piyasa uzmanları tarafından çeşitli eleştirilere maruz kalmıştı. Uzmanlar, ana ortak Doğuş Holding’in bankalara olan kredi borçlarını ödeyebilmek için nakit zengini durumunda olan bağlı ortaklığı Doğuş Otomotiv’i Doğuş GYO hisselerini “almak zorunda” bıraktığını, bir otomobil ithalatçısı ve distribütörü olan Doğuş Otomotiv’in, şirketin ana işi ile ilgisi olmayan “otelcilik, ofis kiralama ve alışveriş merkezi” alanlarında faaliyet göstermeye mecbur bırakıldığını ve Doğuş Gayrimenkul’ün yüksek borçluluğa sahip olması nedeni ile şirket satın alma değerinin adil olmadığını iddia etmişlerdi.
İşlem sonrası 28 Mart 2023 tarihinde gerçekleşen Doğuş Otomotiv Olağan Genel Kurul toplantısına katılan küçük yatırımcıların ilgili işleme ilişkin verdikleri muhalefet şerhleri, aynı akşam KAP’ta duyurulan Genel Kurul Toplantı Tutanağı’na eklenmemiş, yatırımcıların SPK’ya şikayetleri sonrasında 18 Nisan 2023 tarihinde Doğuş Otomotiv tarafından tekrar yapılan KAP duyurusu ile ilgili muhalefet şerhleri bu sefer kamuoyu ile paylaşılmıştı.
Küçük yatırımcılar verdikleri muhalefet şerhlerinde, ilgili işlemin Sermaye Piyasası Kanunu’na göre “Örtülü Kazanç Aktarımı Yasağı”na girdiğini, işlem değerinin adil olmadığını, Doğuş Otomotiv’in otelcilik, ofis kiralama ve alışveriş merkezi işletmeciliği sektörleri ile bir ilgisinin bulunmadığını ve SPK’nın Kurumsal Yönetim İlkeleri Tebliği’ne göre bağımsızlık kriterlerini sağlamamış durumda olan bir Bağımsız Yönetim Kurulu üyesinin İşlemler için oy kullanmış olmasının mevzuata aykırı olduğunu ve bu nedenle işleme ilişkin Yönetim Kurulu kararının batıl olduğunu iddia etmişlerdi.
Doğuş Otomotiv tarafından yapılan duyuruya göre davanın ilk duruşması 18 Aralık 2024 tarihinde İstanbul 6. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülecek.

Exit mobile version