Prof. Dr. Murat Batı, yatırım fonları ve Türk Lirası mevduata uygulanacak yüzde 10 vergi ile borsaya getirilmesi planlanan vergi hakkında açıklamalarda bulundu.
Türk Lirası mevduat ve yatırım fonlarına uygulanan stopaj oranları mayıs ayında güncellenmişti. Buna göre, 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 5’ten yüzde 7.5’e yükselirken, 1 yıla kadar olan vadeli hesapların stopaj oranı, yüzde 3’ten yüzde 5’e çıkarılmıştı.
Yatırım fonlarında ise stopaj istisnasına tabi fonlarda yüzde 0 olarak uygulanan stopaj oranı 01.05.2024 tarihi itibarıyla alınacak fonlar için yüzde 7,5 olarak belirlenmişti.
İlgili düzenleme 31.07.2024 tarihine kadar satın alınarak hesaba geçmiş fonları kapsıyor. Son 1 hafta içinde yeni bir düzenleme yapılmaz ise oranlar hisse senedi yoğun hariç tüm fonlarda yüzde 10 seviyesine çıkarılacak.
Yatırımcı farklı enstrümanlara yönelmez
Konu hakkında tclira.com‘a açıklamalar yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Batı, hem fonlara ve hem de TL mevduatlara uygulanan stopaj faizlerine kademeli artış yapılacağını belirtti. Bu vergiler nedeniyle yatırımcıların döviz, altın ve borsa gibi farklı enstrümanlara yönelmesini beklemediğini söyleyen Prof. Batı, bu nedenle kademeli artışa gidildiğini aktardı. “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de her zaman bunu söylüyordu” diyen Batı, devletin bu işlerden gelir elde etmek istediğini kaydetti.
Gündemde yer alan borsa işlemlerine vergi konusunda ise Batı, şu ifadeleri kullandı:
“İşlem vergisi değili gelir vergisi gelecek. 2009’da yüzde 0’a indirilmişti, yeniden yüzde 10’a çıkarılabilir. Deniyor ki ‘Borsada gelir vergisi olursa sermaye kaçar.’ Hayır, olmaz öyle şey. Kimse kendi alanının vergilendirmesini istemez. Ama bunun yapılması lazım. Vergide adaletin sağlanması gerekiyor. Minimum yüzde 10 vergi olması Hazine açısından iyi olabilir. Kripto varlıklara da benzer vergi olacak. Hatta orada işlem vergisi bile alınması gerekebilir. Çünkü çok fazla kayıp kaçak var. Thodex vakası gibi olaylar tekrar yaşanmasın.”