İş Bankası Genel Müdüründen Kredi Kart Uyarısı!

Hakan Aran: Ön­ceden o bankadan bu bankaya çevrilerek giden borç, faizler de artınca artık çevrilemez ol­du!

Hakan Aran

Sponsorlu Bağlantılar

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, 2025 sonuna kadar batıkların artacağını, kredi riskinin yüzde 2.5’e çıkacağını söyledi.

Hakan Aran Dünya Gazetesinde yer alan açıklamalarında kredi kartlarındaki batığı dikkat çekti.

Daha önceden uygulanan yanlış ekonomi politikalarının iki kaybedenini ‘hazine ve ka­mu’ ile ‘sabit ücretli vatandaş’ olarak gösteren Hakan Aran, “Devlet kaybını vergi paketiyle çıkarmaya çalışıyor. Sabit ge­lirli de kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödemeyerek za­rarı telafi etmeye çalışıyor. O yüzden şu anda ilk sinyal, bi­lançolarımızdaki ilk gösterge kredi kartlarındaki ve bireysel krediler konusunda ödenme­yen borçlar oldu.

Yakın izle­medeki kredi kartlarının payı çok yükseldi. Sorunlu kredile­re düşenlerin payı çok yüksel­di. Bir kredi kartının borcu 10- 12 bin TL’den 20-25 bin TL’ye çıktı. 4 kredi kartı varsa aylık borç 80 ila 100 bin TL oldu. Ön­ceden o bankadan bu bankaya çevrilerek giden borç, faizler de artınca artık çevrilemez ol­du” dedi.

“2 trilyon TL borcun 1.5 trilyon TL’si bireysel”
Toplam kredi kartı borçları­nın 1.5 trilyon TL’sinin birey­sel, 500 milyar TL’sinin tica­ri olduğunu açıklayan Hakan Aran, şunları söyledi: “2 trilyon TL’lik bir kredi kartı borcunu konuşuyoruz. Kredilerin ter­sine kredi kartı kullanımı Tür­kiye’de genellikle bireysel ağır­lıkta. Bankaların toplam kredi­sinin 13.8 trilyon TL olduğunu düşünürseniz toplam 2 tril­yonluk bir kredi kartı bakiye­sini konuşuyoruz.

İşte devlet vergiyle kendini korurken va­tandaş da bu 2 trilyonluk ha­va yastığını kullanacak. O yüz­den bizim sorun olarak gördü­ğümüz alan burası. Vatandaşın ayağını tekrar yorganına gö­re uzatabileceği, tekrar araba almanın, ev almanın hayal ol­madığı, ay sonunu getirmenin bu kadar zor olmadığı bir kon­jonktüre gelirsek ondan sonra artık o nedir bu nedir konusu­nu konuşacağız.”

Sponsorlu Bağlantılar

Exit mobile version