RAPORLU PERSONELDEN SAVUNMA İSTENEBİLİR Mİ?

Yabancı bir bankanın Türkiye iştirakinde çalışan bir bayan bankacının  mobbing şikayeti ile psikiyatrik tedavi görürken insan kaynakları tarafından savunması istenmesi “raporlu bir personelden savunma istenebilir mi” sorusunu gündeme getirdi:
Olay dünya devi bir bankanın Türkiye iştiraketinde geçtiğimiz yıl meydana geldi. 
Genç bankacı bayan mesleki geçmişi hep başarı ile dolu olmasına rağmen yeni bir şubeye atanır ve bu şube  müdürün çalışma tarzı nedeniyle psikolojik rahatsızlık duymaya başlar.
Müdürün personel üzerindeki psikolojik tacizi öyle bir hale gelir ki, genç bankacı bayan hastanenin psikiyatri servisine başvurarak tedavi almaya başlar. Tedavi nedeniyle rapor alan bankacı işe çağrılarak savunması istenin. Gerekçe olarak müdürün şikayetidir.İnsan kaynakları bankacıyı haksız müdürü de haklı bularak tedavi altındaki bir kişiye ceza verir. 
Bu bayan banka müdüründen gördüğü psikolojik tacizi “mobbing”iddiasıyla mahkemeye taşır. Geçtiğimiz hafta ilk celsesi görülen duruşmada ilgnç bir konu ele alınır.
Davalı bankacı tarafından raporlu olmasına rağmen savunmasının istenilmesini de davaya delil olarak sunar.
SAVUNMA İSTENEBİLİR Mİ?
Mahkeme şimdi önümüzdeki celselerde bu konuyu da ele alacak. Yani raporlu bir personelin savunması alınabilinir mi?
Bu konuda hukukcular ikiye bölünmüş durumda.
İlk görüş, Danıştay 12.Dairesi’nin daha önce verdiği bir karar. Danıştay bu kararda bir öğretmenin raporlu iken müfettişler tarafından savunması istenmesine rağmen vermemesini yasalara aykırı buldu. Danıştay, söz konusu kişinin savunmayı yazılı ya da vekil aracılığı ile yapabileceğini belirtti.
Ancak konuya farklı bakan hukukçular ise danıştay kararının 657 sayılı devlet memurlar kanununa göre ele alındığını dikkat çekerek karşı çıkıyor. Özellikle psikolojik bir rahatsızlığın olduğunu ve bunun da iş yerinde görülen psikolojik şiddetten kaynaklandığını belirten hukukçular, söz konusu bankanın bu savunma ile ayrı bir mobbing suçu işlediğini öne sürüyorlar.
KARARI MEHKEME VERECEK
Genç bankacının bu davasının bu yıl içerisinde sonuçlanması bekleniyor. Buradan çıkacak karar bir çok bankacının da emsal olarak hayatını etkileyecek,

Facebook
 

Exit mobile version