SPK fiyatı artmayan hisseye ne yapsın?

Usta borsacı ve analist Sait Ürünlü, Şişe Cam'ın SPK'ya başvurusunu yorumladı.

Sait Ürünlü

Bugün Bist in önemli şirketlerinden Şişecam Kamuyu Aydınlatma Platformuna bir açıklama gönderdi.

Açıklama içeriği kısaca ; hisselerinde SPK nın piyasa bozucu eylemler tebliğine aykırı işlemler yapıldığı için kuruma bu ve benzeri işlemleri incelemesi talebiyle başvuru yapıldığı hakkındaydı.

Gelelim Şişecam hissesindeki fiyat hareketlerine ve bu başvurunun sebebine. Hisse fiyatı son bir yıldır hiç bir artış kaydedememiş endeks altı performans göstermiştir .
Ocak 2022-2023 döneminde ise endeks üstü getiri sağlamıştır.

Döviz bazında bakmak en doğrusu olacağından Şişecam Ocak 2022 deki yaklaşık 1.00 usd fiyatına karşılık bugünkü kapanışına göre 1.45 usd ile yatırımcısına dolar bazında iki buçuk yıllık periyotta hemen hemen %46 kazanç sağlamış aynı dönemde ise endeks 1.47 usd den 3.08 usd ye gelmiş ve % 109 getiri sağlamıştır.

Kanımca kap açıklamasında açıklanmasada bu başvurunun ana sebebi ise Şişecam yönetiminin hisse fiyatlarının bilerek bir manüplasyon tekniği ile baskılandığını düşündüğüdür.
Buna benzer fiyat hareketlerine sahip başka hisseler de vardır !!

Borsalarda hisse fiyatları talep ve arza göre belirlenirler.
Talep edenlerin fiyatları arz edenlerden fazla olursa hisse yükselir aksi durumda ise düşer.

Demek ki Şişecam da pozisyon almış olan yatırımcıların hisseyi elden çıkarmak istedikleri miktar talep edenlerden fazla ki hisse fiyatında bir yükseliş olmuyor .

Takas verilerinden bildiğimiz kadarıyla Şişecam hissesinde genellikle yabancı fonların pozisyon taşıdıkları bilinmektedirki 2,5 yılda %46 lık döviz bazındaki getiriyi beğenmiş te olabilirler.

SPK ne yapabilir bu durumda ?
Spk nın görevi fiyat istikrarı mıdır? Elbette cevabımız hayır.

İşlemlerin incelenmesi neticesinde manüplatif bir işlemle karşılaşılacağını açıkçası hiç düşünmüyorum.

Sait Ürünlü

Exit mobile version