YATIRIM FONLARININ BİR TEK HALKA ARZLARDA YATIRIMCI DEĞİLLERMİŞ!!!
Yatırım kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüğünde; parayı gelir getirici, taşınır veya taşınmaz bir mala yatırma olarak tanımlanmıştır. Fakat borsada bu tanım biraz değiştirilmiş ve güncel hayatta beklentiler çerçevesinde alınan hissenin, beklentisine ulaşıncaya kadar tutulması işlemi olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Fakat 2024 yılında halka arz edilen şirketleri incelediğimde adının başında YATIRIM olan Fonların beklentisi çerçevesinde aldıkları hisselere ilişkin beklentilere çok kısa zamanda ulaştıkları dikkatimi çekti.
2024 yılında halka arz edilen 7 hisseden üçünde Yatırım Fonlarına dikkate değer oranda pay verilmezken, diğer dördünde pay verilmesine karşın Yatırım Fonlarının aldıkları payların neredeyse tamamını ilk bir ay içerisinde sattıkları dikkatlerden kaçmadı.
Son iki yılda neredeyse 100’e ulaşan halka arz edilen şirket sayısı paralelinde, halka arzlardan para kazanma ümidi ile gelen yatırımcı sayısındaki her geçen gün yaşanan artış bir tarafta, sosyal medyada sürekli halka arzlardan edindikleri kazançları paylaşan sosyal medya fenomenleri diğer tarafta dururken; Yatırım Fonlarının bu kazançtan pay almak yerine kısa süreli al/sat yapan çılgın traderler gibi davranmaları kafalarda soru işaretleri yaratmaya başladı.
Yatırım Fonlarının amacı, öncelikli olarak aldıkları payları 5 tavan sonra bireysel yatırımcıya satmak ise isminin başındaki YATIRIM ifadesinin ne anlamı kaldı ve bu amaç çerçevesinde niye onlara öncelikli pay alma hakkı veriliyor?
Diğer taraftan halka arzlarda pay alan Fonların Hisse Senedi Şemsiye Fonu mu yoksa Serbest Şemsiye Fon mu olduğunu bilmeden buna cevap vermek çok zor ama; halka arzdan pay alan Fonların derdi 5 tavan sonra satmaksa bu fonları kimin için alım yapıyor sorusunun cevabı her geçen gün önem kazanıyor bence!!!
“Yüz tavşandan hiçbir zaman bir at meydana gelmeyeceği gibi, yüz şüpheden de hiçbir zaman bir delil meydana gelmez” demiş Dostoyevski
Saygılarımla.