Bankaların personele yönelik hedef baskısı tarihi zirveye çıkarken, bunun arkasında yatan gerçek neden banka CEO’larının büyük korkusu. İşte o korkunun ve dolaysıyla hedef baskısının nedeni:
Bankalar personeline uyguladığı hedef baskısının arkasında yatan en önemli nedenin ÖZKAYNAK karlılığının 2011 yılından bu yana hızlı düşüşü olduğu belirtiliyor.
Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, Türk bankalarının “G-20 ülkelerinde özkaynak karlılığı” 2011 yılından bu yana düşüyor. 2001 yılındaki krizle tarihi dibi gören Türk bankacılık sistemi, alınan ekonomik tedbirlerle ve sağlanan ayrıcalıklarla 2006 yılında özkaynak karlılığında tarihi zirveyi görmüyştü. 2006 yılında özkaynak karlılığı yüzde 27.1 ile G-20 ülkeleri arasında ilk üçte yer alıyordu. Bu da da Türk bankalarının yabancılar tarafından adeta kapışılmasına neden oldu.
CAZİBESİ KAYBOLDU
Türk bankacılığının özsermaye karlılık oranı hızla düşerken diğer ülkelerinkinin artması cazibenin kaybolmasına neden oldu.Örneğin2007 yılında yüzde 11 olan arjantin’in bankalarının özkaynak karlılığı 2014 yılında yüzde 57.6 gibi müthiş bir rakama yükseldi.
CEO’LAR BASKI ALTINDA
Türk bankacılık sisteminde karlılığın düşmesinin çeşitli nedenlerinin bulunduğu belirtiliyor. Finans uzmanlarına göre, son üç yıldır düşen karlılıkta en önemli etken pazarın daralması. 2006 yılında gerek kredi gerekse diğer bankacılık ürünleri açısından aç bir ülke bulunduğunu dikkat çeken uzmanlar, “oysa bugün Türkiye’de bankalar artık kredi kartı verecek kişi bulamıyorlar. Yine kredi tarafı da öyle. Buldukları ise finansal sicili bozuk olanlar”diyorlar.
Türkiye’ye büyük umut bağlayarak para yatıran yabancılar, Türk ceo’lardan karlılığın devamını istiyor. Bu nedenle düşen trend banka CEO’larında stres yapıyor ve koltuğunu koruyabilmek için alttaki tüm kadrolara hedef baskısının şiddetini arttırıyor.
ÖZ SERMAYE KARLILIĞI NEDİR?
Öz sermaye karlılığı rasyosu, firma sahipleri ya da ortaklarının koydukları sermayenin bir birimine isabet eden kar oranını göstermektedir. Burada kar, işletmenin bir hesap döneminde üretimden, iştiraklerden, tesis – varlıkların kiralanmasından ya da menkul kıymetlerden sağladığı gelirlerin tümünü ifade etmektedir. Kar olarak bulunan toplamdan yapılan hammadde, yardımcı malzeme vb. gibi gelir tablosundaki harcamaların çıkarılması gerekir. Bir firmanın öz sermayesi, net aktif toplamı ile borçları arasındaki farktır. Öz sermaye;
ödenmiş sermaye, emisyon primi, değer artış fonu, yedekler ve dönem karının dağıtılmayan bölümünden oluşur. Ayrıca öz sermayede değişiklik varsa ortalama değerin, yoksa dönem sonu tutarının alınması gerekir. Buna göre formül şöyle olacaktır:
Öz sermaye karlılığı: Vergi sonrası kar / Ortalama öz sermaye
Öz sermaye karlılığına ilişkin anlamlı bilgi veren oranlardan biri de pay başına kardır. Pay başına kar, yıllık net karın pay senedi sayısına bölünmesi ile hesaplanır.
Pay başına gelir : Vergiden sonraki kar / Pay senedi sayısı Bu tutar, dönem karının tamamının ortaklara dağıtılması halinde her ortağa düşen kar payını ifade eder. Ancak sağlanan karın tamamı dağıtılmayıp
genellikle bir bölümü işletmede alıkonulmaktadır. Borsanın gelişmiş olduğu ülkelerde yatırımcılar bu orana büyük önem verirler ve yüksek tutarlarda kar payı dağıtan şirketlere yatırım yapmayı tercih ederler.
Bu konu hakkındaki görüşlerinizi ParaMedya Forum da paylaşabilirsiniz.
Mesajınız bırakmak için tıklayın.
Akbank’tan Diş Hekimlerine Özel Kampanya
Akbank, Diş Hekimleri Günü kapsamında özel bir kampanya başlattı. Akbanklı diş hekimleri, 18 Kasım – 18 Aralık 2024 tarihleri arasında,...