Sorunlu’dan gelsin mi simit sarayı analizi #dmrgd
Simit sarayına gidip oturmayan çayını içmeyen simidini yemeyen yoktur aramızda… Farklı sektörden farklı alanlardan her anlamda raporlaması kitlesi farklı şirketler geldikçe mutlu oluyorum açıkçası. Sizlere mümkün olduğunca gördüğüm dikkatimi çeken konuları aktarmaya çalışıyorum ki kararlarınızı verirken bu risk unsurlarının da farkında olun.
Bana psikopat diyenleriniz de varmış, varsın desinler biz dağlarda derviş bu piyasada psikopat olarak anılalım…
Gelelim şirketimize, finansallarına… Arkadaşların yazılarında anladığım kadarı ile “Simit Sarayı” olan ana şirketin alt bir kolu halka açılmış, tahminim izleyen dönemlerde de tepe şirketi aramızda görürüz. Karıncaların tabiriyle bir matruşka halka arz ile karşı karşıyayız. Bu noktada bence karar vericiler, kamu tarafını kast ediyorum, bir grubun halka arzında alt ya da tepe şirketine sırada bekleyen başka gruplar olduğu sürece ya izin vermemeli ya da belli bir süre sınırı koymalı(örneğin 5 yıl gibi).
İlk olarak ilişkili şirket işlemlerine değinmek istiyorum. Sermaye Piyasası Kurulu(SPK)’nun ilişkili taraf işlemleri yoğun şirketlere bu işlemleri minimize ederek yani bunları aynı çat altında topla ondan sonra gel şeklindeki hassasiyetini biliyoruz. Çünkü kar transferinin önüne geçmenin ya da şaibeden arındırmanın en basit yöntemlerinden biri. Ama burada bu yönteme gidilmemiş ya da bu hassasiyet gözetilmemiş. Şirket hasılatının yarısından fazlası ilişkili tarafları üzerinden bu manipülasyona çok müsait bir yapı anlamına geliyor. Şirket istediği gibi fatura kessin, ciro yaratsın tespiti çok zor ve denetim dışı bir yapı bırakabiliyorsunuz. Sakın yanlış anlama olmasın DMR öyle yapmıştır demiyorum sadece riskli bir yapı olduğunu söylemek istiyorum. Sevgili takipçilerim aşağıdaki tabloya baktığınıza ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız:
2023 yılı ilk yarı yılda hasılatın %51’i ilişkili taraflar üzerinden elde edilmiş, bu şirket değerlemesine esas baz dönem olduğu için çok kritik önem arz ediyor. Şeytanın avukatlığını yapıyorum önceki dönem %41 olan hasılat oranı ki bu bile bence çok fazla son dönem 10 puanlık bir artışlar %51’lere ulaşmış durumda.
Arkadaşlar bu konu çok kritik gelir elde ettiğiniz bir yapı var ama bu şirket içerisinde değil başka alt şirket içinde toplanmış. Karın ne kadarı burada ne kadarı alt şirketlerde belli değil, sayın denetçilerimiz sayın uzmanlar bu konulara bakmışlardır.
Personel sayısındaki azalış yani bir küçülme de dikkatimi çekmedi değil, şube sayısı aynı deniyor, en azından izahnamede yıllar itibari ile bir sayıdan bahsedilmemiş. Ama hasılattaki artış korunmuş. Emek yoğun olan bu sektörde dipnotlardan anladığım kadarı ile 2023 yılında net makine yatırımı da yapılmamış ama buna rağmen hasılat büyümesi gerçekleştirilebilmiş. Arkadaşlar enflasyon artışını da dikkate alsak 91 kişi işten ayrılmış yani %20’lik bir küçülme olmuş ama hasılat artmış. İşte bu noktada denetçiler ve uzmanlar ilişkili taraf işlemlerine odaklanmalı, reel olmayan bir hasılat mı yaratılmış??? Sizler gibi bizler de bilmiyoruz. Sayın bağımsız denetçilerimize ve kamu otoritesine güveniyoruz.
İlişkili taraf işlemlerine bilanço tarafından da bakarsak benzer bir durum söz konusu:
Burada dikkatinizi çekmek istediğim konu 2022 yıl sonunda aşırı derecede artırıldığını düşündüğüm halka arz olabilme kriterleri. Neydi bu oranlar:
Ne demekti bunlar; bir şirket 2023 yılı içerisinde halka açılabilmek istiyorsa bu 4 rakamı yakalamalı idi. Ama uygulama esnetilerek ilk etapta; son yıl hem aktif hem ciro geçmiş yıl ise sadece biri sağlansa onay verilmeye başlandı. Daha sonra bu uygulama daha da esnetildi sadece 2022 yılı her iki şart sağlansa onay verilen firmalar da oldu. (FORTE gibi…)
Burada ilkesel olarak tüm firmalara eşit yaklaşıldığı sürece elbette sorun yok. Hatta hepiniz bilirsiniz ben rakamların aşırı yüksek olduğunu ve sektör temsilcileri nezdinde de ciddi rahatsızlık yarattığını belirtmiştim. Sadece kamu tarafının iş yükünü hafifletmek amacıyla aceleye getirilerek alınmış bir karar olduğunu düşünüyorum.
DMR örnek olayımıza dönecek olursak burada da şirketin FORTE’de olduğu gibi sadece 2022 şartlarını sağladığını görüyoruz. Ama burada asıl kritik nokta acaba ilişkili taraf işlemleri olmasa idi bu şirket bu sınırlı olarak sağladığı kriterleri de yakalayabilir miydi?
Yeşil ile renklendirdiğim kısım şirketin sağladığı/yakaladığı SPK kriterlerini ifade ediyor. İlişkili taraf işlemleri olmasa maalesef bu şirket halka açılabilme kriterlerinin yanına bile yaklaşamıyor.
Evet bu dosya özelinde tüm taraflara ciddi iş düşmüş… Umarım herkes bu kritik konulara bakmış ve gelecekte yatırımcıların haklarına zeval gelmemesi için üzerine düşeni yapmıştır.
Sorunlu severlerden hepinize sevgiler Selamlar… Diyeceklerim bu kadar…
Sorunlu Denetçiniz…