Borsada tüm zamanların en büyük organize manipülasyonunun yarattığı hasar aracı kuruluşların bilançolarında görünmeye başladı. Türkiye’nin yine en eski ve köklü aracı kuruluşlarından Gedik Menkul Değerler dün açıkladığı bilançosunda 478 milyon liralık karşılık ayırdığını açıkladı.
Operasyonun en önemli iki ayığından biri olan Gedik Menkul bir süre önce sermaye artışı kararı almıştı. Gedik Menkul bilançosunda borsa operasyonunun 478 milyon liralık bir hasara neden olduğu görüldü. Söz konusu bilanço dip notlarında ayrılan karşılık ile ilgili olarak şu izahat yapıldı:
“Şirketin, 30 Eylül 2022 tarihli Özel Durum açıklamasında, Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasası ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP)’nda son dönemde yaşanan olağan dışı volatilite kaynaklı olarak ortaya çıkan gelişmeler nedeniyle Şirket ile müşterileri arasında alacak bakiyesi oluştuğu duyurulmuştur. Sermaye Piyasası Kurulu’nun 2 Ekim 2022 tarih ve 2022/52 sayılı bülteninde, Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107/1 Piyasa Dolandırıcılığı maddesi kapsamında Şirket’in bazı müşterileri hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur. Suç duyurusunda bulunulan söz konusu müşterilerin gerçekleştirmiş olduğu işlemler sonucunda Şirket, müşterilerin karşılayamadığı VİOP teminat takas yükümlülüklerini yerine getirmek
durumunda kalmış ve ilgili müşterilerden alacaklı duruma düşmüştür. Sorunlu alacaklı durumuna düşen müşteriler için Şirket tarafından yasal takibat işlemleri başlatılmış, söz konusu bakiyeler için şüpheli alacak karşılığı ayrılmıştır.”
TÜRKİYE’NİN EN ESKİ ARACI KURULUŞLARINDAN
1991 yılında kurulan Gedik Menkul duayen borsacılardan Erhan Topaç tarafından yıllarca yönetildikten sonra son yıllarda Onur Topaç tarafından yönetiliyor.