Merkez Bankası ve rezervlere yönelik ardı ardına gelen uyarılar ve FED’in kararları Türkiye’yi olumsuz etkilemeye devam ediyor. -50 milyar doları bulan rezervler Türkiye’nin risk primine adeta zirve yaptırdı. Bugün itibariyle Türkiye’nin risk primi CDS 700 puanı geçti.
Risk priminin yükselmesi Türkiye’nin daha pahalı borçlanması anlamına geliyor.
RİSK PRİMİ CDS NEDİR?
CDS (Kredi Temerrüt Riski), elinde tahvil ve benzeri bir finansal araç bulunduran yatırımcının, vade sonunda alacağının, belli bir bedel karşılığında ödenmeme riskinin ortadan kaldırılmasını sağlayan finansal bir araçtır. Yani en basit haliyle, bir sigortalama işlemi gibi düşünülebilir.
Günümüz küresel ekonomilerinde ise, CDS yalnızca yapılan tahvil benzeri finansal enstrümanların sigortalama işleminin ötesinde, ülke risklerini açıklayan bir gösterge olarak da kullanılmaktadır. Ülke riskleri, yalnızca ekonomik göstergelerle ilgili olmayıp, bunun yanında siyasi partilerin ülke içerisinde izlediği çeşitli politikalara göre de değişebilmektedir. Yapılan ilk CDS sözleşmesi 1997 yılında JP Morgan tarafından yapılmıştır.
Ülkeler için hesaplanan her 100 CDS baz puanı için yüzde 1 oranında maliyet söz konusu olmaktadır. CDS primi yüksek olan ülkeler ve ülke içerisinde bulunan kurumlar, borçlanma ihtiyaçlarını karşılamak için daha yüksek maliyetlere katlanmak zorunda kalır. Bu sebeple, CDS primi ülkeler için oldukça önemli bir gösterge olma niteliğindedir.