Bir değil, 4 değil bugüne kadar toplam 43 kez bankaların vadesiz vurgununu yazdım durduk.
Ne BDDK ne de başka bir otorite bu vurguna “dur” demedi.
Vurgunun adı vadesiz!
Son verilere göre, 2022 Ocak ayı itibariyle bankalardaki vadesiz para yani faiz almadan boşta duran miktar tam 428 milyar 61 milyon 905 bin lira.
Bu şu anlama geliyor: Bankalar vatandaşın yaklaşık 428 milyar lirasını sıfır faiz ile kullanıyor. Bedava bir parayı en düşük krediden bile verse yüzde 22. Yani havadan kazanılan yüzde 22 faiz.
Elbette bu paranın bir bölümü küçük rakamlar. Yani ATM’den çekmek üzere boşta bırakılan, ya da maaşlardan arta kalanlar. Ancak büyük bir bölümü bankalar tarafından kasıtlı olarak boşta bırakılan para.
Yıllardır yazdım durdum. Bankaların bu bedava para kullanma operasyonunu. Mesela yine aynı veriye göre 2013 yılı ocak ayı itibariyle boşta duran para miktarı sadece 70 milyar lira.
Merkez Bankası verilerine göre, 29 Ocak 2021 itibariyle vadesizde duran para miktarı 283 milyar 530 milyon 657 bin lira. Yine aynı tarihte vadeli miktarı faiz ödenen para 1.105.080.509 TL.
2022 Ocak ayına geldiğimizde vadesiz miktarın 408.061.905’e yükseldiğini görüyoruz. Vadeli ise 1.398.166.873 TL.
Vadeli hesaptaki para miktarı yüzde 26,52 artarken, vadesiz hesaptaki para miktarı yüzde 50,98 artmış.
Bazı gazeteler bu verileri enflasyondan kaynaklandığını yazdı.
Kimse bilmiyor ki, bankaların her Cuma personelin gırtlağına basarak müşterinizi ikna edin parasını vadesizde bıraksın diye bunalttığını.
Bugün birçok bankanın bilançosuna baktığınızda o müthiş karların arkasında vatandaşın parasını bedava kullanma operasyonunu da göreceksiniz.
Dünyanın neresinde böyle bir şey olabilir ki?
Bankaya parasını yatıran hele de enflasyonun yüzde 48 olduğu ülkede insanlar bir kuruş faiz almadan parasını bankaya bırakacak. Sanırsınız ki, ülkede hiç enflasyon yok, paranın değeri hiç kaybolmuyor ve vatandaş parayı sadece park etmek için bankada bırakıyor.
Defalarca yazdım yine yazacağım.
Bankalar burada ahlaksız bir ticaret yapıyor. Her Cuma yapılan vadesizde bırakma operasyonu bir ticari ahlaksızlıktır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bankaları sömürü çarkı kurmakla suçladı.
Haklı mı?
Kesinlikle haklı. Özellikle bazı özel bankalar faizlerin düşmesi ile vatandaşın parasını ucuza alıp pahalıya sattı.
Peki yanıt verilmesi gereken soru şu:
Rakamlar ortada. Bu bankaları düzenleme ve denetleme yetkisi olan kurumlar neden şu vadesiz konusuna el atmıyor.
Herkes biliyor bankaların bu parayı nasıl vadesizde tuttuğunu! Neden basit bir yasal düzenleme ile bu paranın boşta kalan bir bölümü nemalandırılmıyor?
Neden bu sömürü çarkına izin veriliyor?
Artık vatandaşta lütfen biraz akıllansın. Bankaların kendisine sunacağı teklifleri iyi incelesin. Yüzde 48 enflasyon olan bir ülkede paranızı boşta bırakacak kadar saf olmayın lütfen!
Siz elin İngiliz’inden, İspanyol’undan ya da Alman’ından daha mı zenginsiniz?
Halka açık şirket iflasa adım adım gidiyor!
Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Bakırköy Asliye Ticaret Mahkemesi'den konkordato kararı aldıran Mega Polietilen hakkında bir kez daha uzatma kararı verildi....