Dell Technologies’in Türkiye’de hayata geçirdiği araştırmanın sonuçlarına göre pandemiden önce uzaktan çalışma sistemi ile işlerini yürüten şirketlerin oranı yaklaşık olarak yüzde 31’ken, bu oranın 2020 yılı sonunda yüzde 76,8’e yükseldiği görülüyor
Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi, her alanda olduğu gibi teknoloji ve dijitalleşme alanlarında da etkilerini göstermeye devam ediyor. Dell Technologies’in Akademetre ile iş birliği yaparak hayata geçirilen araştırmaya göre pandemiyle birlikte şirketler için işlerini normalden daha hızlı bir şekilde dijital ortama taşıma ihtiyacı doğdu. Araştırmada, pandemiden önce uzaktan çalışma sistemi ile işlerini yürüten şirketlerin oranı yaklaşık olarak yüzde 31’ken, bu oranın 2020 yılı sonunda yüzde 76,8’e yükseldiği görülüyor.
Uzaktan çalışma sistemine geçen şirketlerin sayısı her ne kadar fazla olursa olsun, bu sisteme kalıcı olarak geçmeyi ve pandemiden sonra da devam ettirmeyi planlayan şirket sayısı azınlıkta. Bu sisteme kalıcı olarak geçiş yamayı düşünmediklerini söyleyen şirketlerin oranı ise yüzde 72. Şirketlerin ofislere geri dönme isteğinin altında ise yüzde 28 oranında veri gizliliği ve güvenliği konusundaki endişeler ve şirket içindeki uzmanlık eksikliği yatıyor.
Pandemi teknolojik yatırım önceliklerini değiştirdi
Orta ve büyük ölçekli kurumsal firmaların C-Level yöneticileri ile yapılan 240 görüşme sonucu ortaya çıkan veriler, pandeminin aynı zamanda her 10 şirketten 5’inin yatırım önceliklerini de belirlediğini gösteriyor. Araştırmaya katılan şirketlerin Covid-19 sebebiyle öncelik verdiği teknolojik yatırımlar arasında yüzde 27, 5 ile veri yönetimi ve analizine dair teknolojilerin yanı sıra siber güvenlik ve gizlilik ile ilgili yatırımlar ilk sırada yer alıyor. Yine uzaktan çalışma sistemine geçiş ile doğru orantılı olarak çoklu bulut ortamı için yapılan yatırımlar ise üçüncü sırada bulunuyor. Bu döneme en az yatırım yapılan alan ise şu an için 5G altyapısı olarak son sırada yer alıyor.
Araştırmaya göre Covid-19 ile şirketlerin yüzleşmesi gereken birçok zorluk da kendini gösterdi. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 77’si daha hızlı ve ölçeklenebilir bir BT ortamına ihtiyaç duyduklarını söylerken yüzde 71’i de bu süreçte dijital stratejilerin adaptasyonu konusunda ekipleriyle gurur duyduklarını belirtiyorlar. Fakat bunun yanı sıra şirketlerin yüzde 26’sı ayakta kalacaklarına ama birçok işi de bırakmak zorunda olduklarına bu yüzden de kârlılığın bir önceki seviyeye dönmesinin yıllar alacağını düşünüyor. Yaklaşık olarak her 10 şirketten 1’i ise birkaç sene içerisinde sonra ayakta kalamamaktan endişe duyduklarını belirtiyor.
CarrefourSA Bayilik Buluşmaları Antalya ile Devam Ediyor
Sabancı Holding ve Carrefour Grup iştiraki, Türkiye perakende sektörünün öncü markası CarrefourSA 70 ilde 1200 mağazası ve bayileri dahil olmak...