Mobbingi bütün dünya insanlık suçu olarak kabul ediyor. Mobbing ile Mücadele Derneği’nin yaptığı anket sektörde insanlık suçu işlendiğini ortaya koyuyor.
Mobbing yani iş yerinde psikolojik taciz bir insanlık suçudur.
Bütün dünya bunu böyle kabul ediyor.
Türkiye’de mobbing ile ilgili bir kanun yok ancak Başbakanlık genelgesi var.
Bu genelgeye göre, devlet mobbing ile mücadele ediyor.
Devlet ne kadar mücadele ediyor orası ayrı bir durum ama ben bu köşede defalarca yazdığım gibi bir kez daha bankacılık sektöründe yaşananları yazmak istiyorum.
Türkiye’de mobbingin en etkin görüldüğü üç sektör var. Bunlardan biri bankacılık diğeri ise sağlık ve eğitim sektörü.
Bankacılık sektöründe özellikle yabancı sermayeli bankalar, ülkelerinde yapamadığı baskı ve psikolojik şiddetti ülkemizde sömürge gibi davranıp yaptılar. Tıpkı bir dönem Afrika’da kauçuk toplayıcısı Afrikalılara ne yaptılarsa ülkemizde bankacılık sektörü çalışanlarına da benzer işkenceyi yaptılar.
Belki Türkiye’de bankacıların ellerini kesmediler ama ondan beterini yaptılar. Adına hedef performans denilen çalışma sistemi ile binlerce bankacıyı antidepresana mahkûm ettiler.
Türkiye’de mobbing ile mücadele etmek için bir dernek var. Yıllardır mobbing konusunda farkındalık yaratıp, bunun devlet katında insanlık suçu sayılması için mücadele veren bir dernek.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye Mobbing ile Mücadele Derneği ile Paramedya.com.tr ortak bir çalışma ile mobbing anketi düzenledi.
Hemen hemen çalışanlarının yüzde 100’e yakını yüksek okul mezunu olan bankacılık sektöründe yapılan ankete 700 bankacı katıldı.
Anketten çıkan sonuç gerçekten endişe verici.
Ankete katılan bankacıların yaş ortalaması 36.91. Mevcut bankada çalışma süreleri 9.3. Toplam çalışma deneyimleri 13,22 yıl. Çalıştıkları bankanın ortaklık yapısı yüzde 91,64 özel.
İlk önemli soru: Anti-depresan kullanıyor musunuz? Bu soruya yanıt veren yüzde 26,06 kişi “evet gördüm” diyor. Düşüne biliyor musunuz koskoca bir sektör çalışanlarının yüzde yüzde 26’sı antidepresan kullanıyor.
Bu insanlara ne yaptınız da bu hale getirdiniz?
Yine ankete verilen yanıtlara göre, bankacıların yüzde 33,85’i iş kaynaklı psikolojik tedavi görmüş.
Daha da acısı bir sonraki soruda: İşyerinde yaşadığınız stres kaynaklı olarak alkol ya da sigara bağımlılığınızda artış oldu mu?
Bu soruya yüzde 61,47 oranında evet yanıtı verilmiş.
Kurumunuz mobbingi önlemek için tedbir aldı mı sorusuna ise yine yüzde 67,8’si kesinlikle hayır yanıtını vermiş. İyi de adam neden tedbir alsın ki! Çünkü bu onların artık çalışma biçimi haline gelmiş. Vur kırbacı, yap psikolojik tacizi al satışı.
Yine ankette dikkatimi çeken bir soru: Mobbing bir müddet sonra fiziksel şiddete döner.
Bu soruya katılıyorum diyenlerin oranı yüzde 85. Aslında haklılarda. Bu sektörde satış yapamadığı için yüzüne müdürü tarafından çay bardağı atılan, hedefleri tutmayan personeli elinde cetvel ile sıraya dizen ve bağırıp aşağılayan satış müdürleri gördü.
Ankette daha birçok tüyler ürpertici sonuçlar var. Dr. Mustafa Kemal Topçu tarafından yapılan bu ankete göre, bankacılık sektöründe mobbingin şiddeti her geçen gün artıyor.
Çalışma Bakanlığı’nın acil olarak tedbir alması lazım diyeceğim ama aklıma İstanbul Ticaret Odası’nın yabancı yatırımcılara yaptığı çağrı geliyor:
Ülkemize gelin burada nitelikli ve ucuz iş gücü var!
Bunu söyleyen bir kafanın olduğu bir ülkede siz hangi yasayı bekliyorsunuz?
Son 10 yılda bankacılık sektörü mobbing nedeniyle ölümlere şahit oldu. İntiharlar, kalp krizleri ve dahası binlerce kişi antidepresan bağımlısı oldu.
Bir ülke düşünün eğitimli pırıl pırıl insanını tıpkı Afrika ülkelerindeki gibi bir avuç yabancının acımasız ve olmayan vicdanına terk ediyor.
Gerçekten yazık!
Kaynak Yeniçağ: İnsanlık suçu – Remzi ÖZDEMİR
Akbank’tan Diş Hekimlerine Özel Kampanya
Akbank, Diş Hekimleri Günü kapsamında özel bir kampanya başlattı. Akbanklı diş hekimleri, 18 Kasım – 18 Aralık 2024 tarihleri arasında,...