Akbank eski genel müdür yardımcısı Kerim Rota, Katar ile yapılan swap anlaşmasına ilginç bir benzetme yaptı. Bu bildiğimiz hatır çeki gibi bir şey!
Bankacı Kerim Rota, Gökhan Özbek’in youtube üzerinden yayınlanan 23.derece programına katılarak ilginç değerlendirmelerde bulundu.
Tecrübeli bankacının en ilginç yorumu ise Türkiye ile Katar Merkez Bankası arasında yapılan swap anlaşması oldu. Kerim Rota, Türkiye-Katar swap anlaşmasını hatır çekine benzetti.
Rota şunları söyledi:
“Biz kendi aramızda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Katar ile hatır swapı yaptığı şeklinde katogorize ettik.
Esnaf ve işadamları biraz sıkıştıklarında iyi iş yaptıkları arkadaşlarından ve dostlarından çekler alırlar. Biz bunlara hatır çeki deriz. Bizimki de böyle. Keşke hiç yurtdışından ne kadar kaynak gelecek ne kadar swap gelecek tartışmalarının içinde olmasaydık. Türkiye’nin bunlara hiç ihtiyacı da yoktu. Ama son 1.5 yıl içinde yapılan hatalı politikalarla 5-10 milyar dolarlık swapların peşinde koşar olduk. Bu aslında güven ithalatı ihtiyacından kaynaklanıyor. Kendi ülkenizde üretemediğiniz malı ithal edersiniz. Biz de kendi ülkemizde güven üretemediğimiz için bu güvenin ithalatına soyunduk maalesef.”
HATIR ÇEKİ NEDİR?
Hatır çekleri , hiçbir ticari bir işlem olmadığı halde düzenlenmiş çeklerdir. Hatır çekleri genellikle vadeli olarak düzenlenir. Bu tür çeklerde keşideci durumunda olan kişi, gerçekte borçlu değildir fakat borçlu görünmeyi kabul etmektedir.
Rusya Türkiye gibi olmamak için yine faiz artırdı
Rusya Merkez Bankası piyasa beklentilerinin üzerinde bir faiz artışı yaparken, yeni faiz artışına da açık kapı bıraktı. Banka politika faizini...