Para Kurulu toplantısı yarın yapılacak. Analistler yeni bir faiz indirimine kesin gözüyle bakarken, usta analist Erden Armağan Er, olası indirimlerin piyasalara etkisini yazdı: Kaç puan indirirse dolar ne olur?
16.OCAK 2020 tarihinde TCMB PPK Toplantısında kısa vadeli faizlerin seyri ile ilgili alınacak karar, son 4 ayda hızlı bir şekilde 12 puanlık faiz indirimlerinin devamı bakımından büyük önem taşıyor. Zira hükümetin büyük bir maharet(!) İle %25 seviyelerine varan enflasyonu %12’nin altına çekmesine paralel TCMB’de Enflasyonda yaşanan büyük başarı(!) İle 12 baz puanlık indirimlerine devam edecek mi yoksa bir soluklanma yaşayacak mı?
Açıkçası siyasi etkinin ön plana geçtiği bu süreçte bir tahminde bulunmak “fal açmak” kabilinden bir kabiliyet gerektirmekte ise de yine de olası ihtimalleri değerlendirmekte fayda olduğunu söylemeliyiz.
0-0,50 Puanlık Faiz İndirimi Durumunda; Açıkçası piyasalarda kısa vadede çok büyük dalgalanmalar, özellikle de USD-TL paritesinde büyük sıçramalar yaratmayacak bir faiz indirimi olsa da mevcut seviyelerde yapılacak her indirimin TL’nin zayıflamasına neden olacağını ve mevcut yurt dışı konjonktürde yaşanacak olası olumsuz fiyatlamaların etkisini arttıracağın söylemek pek de yanlış olmaz kanısındayız.
0,50-0,75Puanlık Faiz İndirimi Durumunda; USD–TL paritesinde son dönemde başlayan aşağı yönlü hareketin bitmesine ve 5,9-5,95 seviyelerine doğru bir hareketin kısa vadeli olarak başlamasına yol açabilecek bir adım olacağı kanısındayız. Dahası, TL’nin yabancı paralar karşısındaki değerini daha da zayıflatacak bir adım olacaktır.
0,75-150 Puanlık Faiz İndirimi Durumunda; Siyasi otoritenin tek haneli faiz ısrarı durumunda ortaya çıkabileceğini düşündüğümüz bu denli bir indirim, her ne kadar dövizde yaşanacak talebin önünü Kamu Bankaları aracılığıyla kesmeyi hedefleyecek olsa da gelecekte yaşanması olası döviz yükselişlerinin önünü kısa vadeli kesebilecek bir adım olacaktır. Nihayetinde mevcut enflasyon seviyelerinin de altına inecek kısa vadeli faiz oranları, “reel faizi” resmi enflasyon rakamları nezdinde de negatife çevireceğinden, TL talebinin zayıflamasını sağlamaya dönük en önemli adım olacaktır.
Muhtemelen USD-TL paritesinde psikolojik direnç olarak karşımıza çıkan 6,00 seviyelerini bu kez kalıcı olarak kıracak ve önceki en yüksek seviye olan 6,25 seviyelerinin önü açılmış olacaktır.
erdener1970@gmail.com
Bankaların İtibarı Nerede Kaldı?
Ekonomi basınında 30 yılı geride bıraktım. Şu son 5 yılda yaşadıklarımı ve gördüklerimi, 15 yıl önce hayal bile edemezdim. Söyleselerdi...