HANİFE SERTER, bu kez sadece bankacıları değil aynı zamanda banka müşterilerini de ilgilendiren bir sorunu ele aldı. Bankacılıkta yapay zekaya kredi kart aidatını nasıl iptal ettireceksiniz?
Bankalar son dönemde bankacıların yerini almaya başlayan yapay zekalarına “Agu, Gugu, Cici, Bici” gibi aşırı sevimli(!) , bebeksi isimler veriyorlar.
Eminim bunun arkasında çok önemli (!) araştırmalar, incelemeler vardır.
Gençler böyle istiyordur, kısa isimler akılda kalıyordur, yeni nesil bankacılığı temsil ediyordur vs.
Reklamlarına bakılırsa bu yapay zekalarımızın sesleri de normal insan sesinden çok “çocuksu bir kadın sesi” ya da “şakacı bir ergen erkek” sesi vurgusu taşıyor.
Yeni nesiller bunu sempatik buluyor olabilir. Eski nesillere de buna alışmak düşüyor. Bankalar yapay zekayı ” yapıp” önümüze koyuyor, “Bundan sonra böyle, işine gelirse ..” diyorlar adeta.
Şubeye gelme, bankacıyı arama ( arasan da bulamazsın, istesen de soramazsın..) Düşünsenize artık bir süre sonra şubelere gittiğinizde “ kavga edeceğiniz , şikayet edeceğiniz , sizin banka neden böyle yapıyor, niye bunları kesiyor kardeşim ?! “ diye esip gürleyeceğiniz bankacılar bile olmayacak.
Bu bankacılar için işin iyi tarafı bence. Kendi bilgi ve kontrollerinde olmayan bir çok uygulamayı, kesintiyi, bozukluğu ” açıklamaya” çalışmaktan ama açıklayamamaktan kurtulacaklar. Onu da artık “ yapay” zeka düşünsün…diyeceğim ama işin gerçeği şu ki, yapay zeka düşünemez. Elbette kendisine yüklenen veriler, arka planda çalıştırılan programlar sayesinde çok güzel ürünler önerir, çeşit çeşit seçenekler sunar, kendisine ezberletilmiş cevapları verir, sizi öncelikle O Bankanın çıkarına, kazancına olacak işlemlere doğru yönlendirir ama ya sonra ?
YAPAY ZEKA VE MÜŞTERİ
“ Cici, Bici !!! Benim hesaptan yine ücretler, komisyonlar kesmişsiniz kardeşim, nedir bu ?! “ diyen müşteriye yapay zeka ne cevap verir acaba ?
Ya da “ Agu, Gugu şu kart ücretini iade edin bak yoksa kartları iptal ederim..” diyen müşteri karşılığında ne duyar ?
Yapay zekanın ahlakı, vicdanı, utanması, yüzünün kızarması da yoktur ki. O sevimli kız çocuğu sesiyle ” Ne yazık ki iptal edemiyoruz..” dediğinde ne yapacaksınız ?
Üstüne bir bardak soğuk su içeceksiniz .
Yapay zeka sizinle empati kuramaz, bankacılık sırlarını güvenilir bir insan kadar tutamaz, gözlerinizin içine bakıp da derdinizi anlayamaz ( çok iyi öğretirlerse onu anlayabilir belki zamanla :)) yalan beyanda bulunduğunuzda artan kalp atışınızdan sizi anlayıp krediyi onaylamaktan vazgeçebilir mesela. Ne de olsa yapay zekanın programlanmasında sınır yoktur. Ne yüklersen onu bilir, onu söyler. “Yalan mı, doğru mu bu söylediğim ?” diye sorgulamaz. İnsanlara imzalatılan “etik kurallara uyum” sözleşmesini de imzalayamaz yapay zeka .. Hatalı bir işlem yapsa işten de atılmaz.
DÖRDÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI
Yapay zekanın bu önlenemez yükselişi bana nedense Albert Einstein‘ın şu sözünü hatırlatıyor:” Üçüncü dünya savaşında hangi silahlar kullanılacak bilmiyorum, ama dördüncüsü taş ve sopa ile yapılacak.
Bankacılık uygulamaları da buna uyarlanabilir. Yapay zekadan sonra bankacılıkta ne tür gelişmeler olur bilemiyoruz ama yanlış giden ve insanların güvenine zarar veren uygulamalar olursa, bir sebeple sistemler çökerse vs. yine en başa, elle kayıt tutulan ve en çok insanın ahlakına, vicdanına, dürüstlüğüne güvenilen, emanet edilen bankacılığa dönebiliriz. Biz yine dua edelim de üçüncü dünya savaşı hiç çıkmasın.
Akbank’tan Diş Hekimlerine Özel Kampanya
Akbank, Diş Hekimleri Günü kapsamında özel bir kampanya başlattı. Akbanklı diş hekimleri, 18 Kasım – 18 Aralık 2024 tarihleri arasında,...