BDDK’nı Bankacılık Sektör verilerine göre Takip oranları 10 ayda % 50 arttığını ortaya koyarken Takip oranlarının sistematik artması Bankaların da korkulu rüyası olmaya başladı.
BDDK’nı Bankacılık Sektör verilerine göre Takip oranları 10 ayda % 50 arttığını ortaya koyarken Takip oranlarının sistematik artması Bankaların da korkulu rüyası olmaya başladı. 2018 sonunda 93,6 milyar TL Takip tutarı 25.10.2019 tarihi itibarıyla 138 milyar TL’yi aşmış durumda. 10 aydaki artış % 47’leri geçerken Bankaların 2019 yılı içinde Varlık Şirketlerine sattıkları 5,6 milyar TL donuk kredi dosyaları eklendiğinde artış oranı % 53,4’e çıkmış durumda.
138 milyar TL’lık Kredinin 20,3 milyar TL’lık kısmı Tüketici Kredileri ve Bireysel Kredi Kartlarından oluşurken 117,6 milyar TL’lık kısmı Ticari Kredilerden oluşmakta. Bankalar Donuk Takipteki Krediler için de 88,3 milyar TL Karşılık ayırdıkları ortaya çıktı. Takip oranlarının ve buna bağlı Karşılıkların artması Bankaların Kaynak tarafında elini zorladığı gibi hareket alanını daraltmakta Piyasalara olumsuz yansımakta, Kredi hacimlerine olumsuz yansıdığı gibi Bankaların Kredi Maliyetlerini de artırır hale gelmiş durumda. Kredi faiz oranlarının düşmesi ve Kar marjlarının daralması ile birlikte Kredi Faiz Gelirleri düşen bankaların alternatif olarak Sigorta gibi ürünler başta olmak üzere ek Hizmet Ücret ve Komisyon gelir yaratarak aradaki farkı kapamak için arayışa girdi. Bu günlerde Bankaların açıklana 2019 / 3. Çeyrek mali verilerinde Karlılıklarda ciddi düşme görüldüğü kar kayıplarının artık saklanamadığı biliniyor.
Banka CEO’sunun Evi Neden Yok?
Türkiye’nin gündeminde İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran var. Hakan Aran, Antalya’da gazetecilerle yaptığı sohbet sırasında kiralardan yakınıyor. Aran, 12.500...