Türkiye’nin 44 yıllık yeni bankası Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, ikinci çeyrekte yüksek bir performans sergiledi.
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, yılın ikinci çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını paylaştı. Söz konusu dönemde aktiflerini 2018 yıl sonuna göre yüzde 19,6, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 74,1 artırarak 18,8 milyar TL’ye ulaştıran bankanın kredilerinin tutarı ise 15 milyar TL’ye yükseldi.
Toplam aktiflerin yüzde 79,8’ini oluşturan kredi hacmini 2018 yılı sonuna göre yüzde 10, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 65,3 artıran banka, aktif kalitesinin önemli bir göstergesi olan brüt takipteki kredilerin toplam kredilere oranında ise düşüş sağladı. Bu oran, 2018 yılı ikinci çeyreğinde 1,4 iken, 2019 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 0,8 düzeyine geriledi.
Bankanın 2019 yılı Haziran ayı itibarıyla net faiz geliri, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 106,6 artarak 361,1 milyon TL düzeyine yükselirken, faaliyet gelirleri yüzde 101,6 artarak 381,4 milyon TL’ye ulaştı. Bankanın ikinci çeyrekteki kârı ise 229,7 milyon TL olarak gerçekleşti.
Dünyada ekonomi yavaşladı
Bilanço açıklamasıyla birlikte ekonomiyle ilgili göstergeleri değerlendiren Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, “Çin ve ABD ekonomisi başta olmak üzere küresel ekonomi yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde bir performans sergilemiş olmasına rağmen, öncü göstergeler ikinci çeyrekte ekonomik aktivitenin yavaşladığını göstermektedir” dedi.
Öztop, bu dönemde dünyada ekonomiye etki eden önemli gelişmeleri; ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin iyimserliğin alınan korumacı önlemlerle birlikte yerini tekrar karamsarlığa bırakması, gelişmekte olan ülkelerdeki finansal dalgalanmalar ve gelişmiş ülkelerdeki büyümenin yavaşlama ihtimali olarak sıraladı. Bu gelişmelerin, uluslararası kuruluşların küresel büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmesine neden olduğunu hatırlatan Öztop şöyle devam etti:
“Ticaret ve teknoloji savaşlarının yanı sıra, uzun süredir devam eden Brexit belirsizliği de 2019’un ilk yarısında ekonomik aktivite hızını yavaşlatmış, özellikle gelişmekte olan ekonomilerde yılın ilk 6 ayı beklenenden daha zayıf bir performans gerçekleşmiştir. FED, Haziran ayı toplantısında politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 2,25-2,50 bandında sabit tutarken; sonraki ay, 2008’den bu yana ilk kez, piyasa beklentisine paralel olarak politika faizini 25 baz puan indirmiş ancak seri faiz indirimlerine gerek duymadığını ifade etmiştir. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise politika faizi artışını 2020’nin ikinci yarısına kadar ertelemiş, ekonomiyi desteklemek için kısa vadede çeşitli politika araçlarından faydalanabileceğini belirtmiştir.”
Banka CEO’sunun Evi Neden Yok?
Türkiye’nin gündeminde İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran var. Hakan Aran, Antalya’da gazetecilerle yaptığı sohbet sırasında kiralardan yakınıyor. Aran, 12.500...