Bakan Albayrak sınırlama getireceğiz dedi ama bankalar adeta üst yönetime çalışıyor. YKB 2019’un ilk çeyreğinde Üst Yöneticilerine 33,6 milyon, Garanti Bankası 28,8 milyon ve Akbank 26,7 milyon TLödedi.
QNB Finansbank Aktif büyüklüğe göre en fazla ödemeyi yapan banka oldu. En az İş Bankası’nda.
2019 ilk çeyrek mali verilerin açıklanması ile birlikte bankaların Üst Yöneticilere yaptığı ödemeler de netleşmeye başladı.
Paramedya olarak Bankaların 2019 1Ç Faaliyet Raporlarına dayanarak üst yöneticilere ( bazı bankalar kilit Yönetici diyor ) yapılan ödemeleri tablo haline getirdik. Aşağıdaki fotoğraf ortaya çıktı.
Kamu Bankaları ve İş Bankası Üst Yönetime yapılan ödemelerde makul düzeyde kalırken bazı bankaların “Net Kar”larından daha fazla Üst Yöneticilere ödeme yapması, “Banka Sanki Üst Yöneticiler için kurulmuş”, “Banka Üst Yöneticileri bazı bankalarda ana maliyet konusu olmuş” yorumlarına neden oldu.
Bu değerlendirme niçin yapıldı ?
Paramedya olarak hangi bankanın yöneticilerine ne kadar bütçe ayırdığı, başarısızlığa prim verdiği bizi fazla ilgilendirmez. Ama ortada bir de borsaya kota çoğu bankaların küçük yatırımcıyı korumak adına ciddi maliyet oluşturan “üst yöneticilere yapılan ödemeleri” teşhir etmek “sosyal sorumluluk haberciliği” haline gelmiş durumda. Dolayısı ile bu konuyu işlemeye ve gündemde tutmaya devam edeceğiz.
Üst Yöneticilerine en fazla ödeme yapan bankalar
Üst Yöneticilerine en fazla bütçe ayıran ve ödenek ayıran banka Yapı ve Kredi Bankası ( YKB ) oldu. YKB 2019’un ilk çeyreğinde Üst Yöneticilerine 33,6 milyon TL ödeme yaptı. YKB’yi 2. Sırada Garanti Bankası 28,8 milyon TL ile takip etti. Üçüncü sırada Akbank yer aldı. Akbank’ın Üst Yöneticilere yaptığı ödeme 26,7 milyon TL.
QNBFinansbank Aktif büyüklüğe göre en fazla ödemeyi yapan banka oldu
QNBFinansbank Aktif büyüklük ve Net Kara göre en fazla Üst Yöneticilere ödeme yapan banka QNBFinansbank oldu. QNBFinansbank 20,7 milyon TL Üst Yöneticilere ödeme yaparak 4. Banka oldu. Aktif büyüklüğüne ve Kara göre makul düzeyde ödeme yapan İş Bankası 16,9 milyon TL ile 5. Sırada yer aldı.
Turuncu Grup Bank Üst Yöneticilerin keyfi yerinde
ING ve BURGAN Bank Aktif büyülüğüne ve Karlılıklarına göre Üst Yöneticilerine ödeme yüksekliği ile Kırmızı listeye girdi. ING Bank 12,4 milyon TL ödeme yaparken, HSBC 12,2 milyon TL ödeme yaptı. BURGAN Bank 35 milyon TL Net Kar yapıp 10,6 milyon ödeme yaparak Net Karın yüzde 30’una yakın ödeme yapmış oldu.
Sarı Grupta 6 Banka yer aldı
Denizbank 9,9 milyon TL Üst Yönetime ödeme ile Net Karın yüzde 2,2’sini ödeme bütçesi yapmış oldu. Gruptaki bankalara göre Net Karı yüksek olduğundan oranı da düşük çıkmış oldu. Benzer şekilde TEB’de Net Karın yüksekliği nedeni ile Üst Yöneticilere yapılan ödeme yüzde 1,6’da kaldı. Anadolubank Aktif büyüklüğüne göre ödeme yüksekliği dikkat çekti. Sarı Grupta Karlılıkları düşük olmasına rağmen Üst Yöneticilere astronomik ödeme yapan bankalar var.
Alternatifbank, ICBC ilginçliği
Alternatifbank 8,8 milyon TL Üst Yönetime 2018’un ilk üç ayında ödeme yaptı. 51 milyon TL Net Kar yapan banka Net Karın yüzde 17,25’i kadar Üst Yöneticilere ödeme yapmış oldu. ICBC, Üst Yöneticilerine 5,8 milyon TL ödeme yaptı, 24 milyon TL Net Kar yapan banka Net Karın yüzde 24,16’sı kadar ödeme yapmış oldu. ODEA Bank ise başlı başına ilginç bir örnek olay oldu.
ODEA Bank Olayı
ODEA Bank 2019’un ilk üç ayında 4 milyon TL Net Kar yapmasına rağmen Üst Yöneticilerine 6,1 milyon TL ödeme yaparak ilginç bir tablo sergiledi. Zira Net Karın 1,5 katı Üst Yöneticilere ödeme yapmış oldu.
Yeşil Grup ( Şekerbank, FİBA Banka, Ziraat Bankası, Halkbank )
Şekerbank 2019’un ilk çeyreğinde Zarar açıklayan tek banka oldu. 95 milyon TL zarar açıklayan banka 4,2 milyon TL Üst Yöneticilerine ödeme yaptı. Banka 2018’in ilk üç ayında Üst Yöneticilerine 9 milyon TL ödeme yaptığı düşünüldüğünde %55 ödemelerde kısıntıya gitmiş durumda.
Üst Yöneticilere EN AZ ödemeyi yapan bankalar
FİBA Banka, Ziraat Bankası ve Halkbank Üst Yöneticilerine en az ödeme yapan bankalar oldu. Söz konusu bankalar 2,5 milyon TL dolaylarında ödeme yaparken, Değerlendirme yapılan bankalar arasında en az üst yöneticilerine ödeme yapan banka Halkbank oldu.
NET KARA göre EN FAZLA ödeme yapan bankalar
Şerkerbank zarar etmesine rağmen 4,2 milyon TL ödeme yaptı. Fakat Bankanın 2018’in ilk döneminde 9 milyon TL ödemeye dikkat edildiğinde yüzde 55 tasarrufa giderek fedakarlık (!) yaptığı görülüyor.
Üst Yöneticilere çalışan bankalar
ODEA Bank net Kıran yüzde 152,5’u kadar üst yöneticilere ödeme yaparak rekora imza attı. Burgan Bank Karın yüzde 30,28’i kadar üst yöneticilere ödeme yaparak oran ve hacimde rakiplerini geride bırakarak Üst Yöneticilerine cömertçe davrandığı görülüyor. Burgan Bank Net Karın üçte birini kadar ödemeyi Üst Yöneticilerine yaptığı görüldü. ICBC’de Net Karın dörtte birin kadar Üst Yöneticilere ödeme bilançosu yaptı. 24 milyon TL Kar yapan banka Karın yüzde 24,16’sı kadar olan 5,8 milyon TL ödeme yaptı. Alternatifbank 51 milyon TL Net Kar yapmasına rağmen Üst Yöneticilerine 8,8 milyon TL ödeyerek Karın beşte biri kadar Üst Yöneticilerine bütçe ayırdı.
Net Kara göre en düşük ödemeler İş Bankası ve Kamu Bankaları oldu
Net Kara oranladığımızda Özel Bankalar arasında en az ödemeyi İş Bankası yaptı. İş Bankası Net Karın sadece yüzde 1,15’i kadar Üst Yöneticilerine ödeme bilançosu yaptı.
Halkbank ve Ziraat Bankası ise yüzde 1’in altında bütçeler ile gerçekten Kamu Hizmeti verdiklerini, Üst Yönetime değil Bankaya çalıştıklarını Kamu sorumluluğu bilinci içinde çalıştıklarını kanıtladılar ve alkışı hak ettiler. İş Bankası ile birlikte Halkbank ve Ziraat Bankasını Paramedya ekibi olarak tebrik ederiz.
Listede Vakıfbank niçin yok?
Dikkatli okuyucular listede Vakıfbank niçin yok diyebilir. Vakıfbank 31.03.2019 Mali veri ve Faaliyet Raporunu KAP’a bildirmesine rağmen Üst Yöneticilere yapılan ödeme raporda yer almadı. Başka bir bankaya Rapor hazırlayan Bağımsız Denetim firması Üst Yöneticilere yapılan ödemeyi raporunda yer verirken Vakıfbank’ta yer vermemesi kafaları karıştırdı. Zira Üst Yöneticilere yapılan ödemeler standart Raporda yer alması gereken bir bildi ve diğer bankalar raporlarında da yer alıyor. Raporda yer almaması Denetim Firmasının hatası mı Bankanın mı bu yönde talebi olduğu sorunun cevabı ise oratda duruyor ve cevap bekliyor.
Üst Yöneticiler KİM ?
Üst Yönetici Üst Yönetici diyoruz da Bankalar kim bu üst yöneticiler? Genelleme yaparsak 100’lerce değiller. Yönetim Kurulu Üyeleri, CEO, Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcıları üst yönetici grubuna giriyor. Tabloda fikir olsun diye Genel Müdür Yardımcıları ( GMY ) adetlerini verdik. Bankalarda genelde 9-12 adet GMY var iken bazı bankaların abartıp 24 adete kadar GMY sayısını çıkardığı görülüyor. Unvan o kadar önemli mi ? diye bir soru gelebilir akla. Unvan ile bankaların sağladığı imkanlar doğru orantılı. Yani Üst Yönetici ( örneğin GMY ) sayısı ne kadar fazla ise Üst Yöneticilere yapılan masraf, ücret ve ödeme sağlanan faydalar da o kadar artıyor. Bazı Bankalarda Üst Yönetici sayısında düzenleme yapmadan Üst Yönetici maliyetlerinin düşürülemeyeceği o kadar net görülüyor ki. İster istemez insanın aklına Üst Yöneticilerin “tasarruf yapacağız” diye şube kapatıp personel çıkarma kararlarının altına nasıl imza atıyorlar acaba? Diye sormak geliyor. Biz fotoğrafı çekip ortaya koyduk değerlendirme yine Banka üst yöneticilere ait. Bakalım terziler kendi söküğünü dikebilecekler mi?
Akbank’tan Diş Hekimlerine Özel Kampanya
Akbank, Diş Hekimleri Günü kapsamında özel bir kampanya başlattı. Akbanklı diş hekimleri, 18 Kasım – 18 Aralık 2024 tarihleri arasında,...