Türev Finansal işlemlerinde bütün bankalar kar yazarken sadece İş Bankasının zarar yapması uzmanlarda da şaşkınlık yarattı. Türev Finansal İşlemlerin Zararı öyle böyle değil tam olarak 3 milyar 269 milyon TL. Bankanın açıkladığı net karın nerde ise yarısı kadar. Bu zarar olmasa banka karlılığı 10 milyar TL’lere ulaşacaktı
Bankaların 2018 mali verileri açıklaması ile birlikte Paramedya olarak performanslarını da haberleştirmeye başladık. 2018 yılı malum döviz piyasaları dalgalı olmaktan çıktı fırtınaya dönüştü. Bu toz duman içinde Bankaların Hazine işlemlerine bakmamız bize bankaların neler yaptığı konusunda da fikir verir. Banka Gelir Tablosunda Hazine işlemlerinden oluşan Ticari Kar Zarar bölümünü tablo haline getirdiğimizde ilginç sonuçlar çıktı.
İŞ BANKASI Türev işlemlerinde “Ters Köşe” olmuş
Tabloda ilk dikkat çeken İş Bankası’nın durumu oldu. Zira Türev Finansal işlemlerinde bütün bankalar kar yazarken sadece İş Bankasının zarar yapması uzmanlarda da şaşkınlık yarattı. Türev Finansal İşlemlerin Zararı öyle böyle değil tam olarak 3 milyar 269 milyon TL. Bankanın açıkladığı net karın nerde ise yarısı kadar. Bu zarar olmasa banka karlılığı 10 milyar TL’lere ulaşacaktı. Türev Finansal İşlemlerde zarar edince Banka Kambiyo İşlemler zararını da kapatamadı dolayısı ile Toplam Ticari zarar 4 milyar 71 milyon TL oldu. Bankalar arasında en fazla zarar eden banka unvanını da almış oldu. Uzmanlar, Bankanın Hazine bölümünde belli ki ciddi sorunlar yaşandığı ve bazı şeylerin ters gittiğini ortaya çıkan fotoğraftan anlamak zor değil. 2019’da da benzer hataların devam edip etmediği açıklanacak çeyrek bilançolar ile anlaşılacak.
Diğer Bankalarda durum
İş Bankası dışında diğer bankalar Kambiyo işlemlerinde yaptığı zararların büyük kısmını Türev Finansal İşlemlerdeki karlar ile kapattı. İncelenen bankalar arasında toplamda kara geçen banka olmazken en az zararı ING ( 159 milyon TL ) gerçekleştirdi. En fazla zararı ise İş Bankasını takip eden QNB Finansbank ( 1,4 milyar TL ) ile Garanti Bankası ( 1,1 milyar TL ) yaptı.
AKBANK Sermaye Piyasası İşlemlerinde en fazla zarar yapan banka oldu
Sermaye Piyasaları İşlemlerinde dört büyüklerden İş Bankası ( 93 milyon TL ) , Garanti Bankası ( 834 milyon TL ), YKB ( 125 milyon TL ) kar yaparak yılı kapatırken sadece AKBANK yılı zarar ile kapadı. Bankalar arasında Sermaye Piyasaları işlemlerinden 1,1 milyar TL ile en fazla zarar yapan banka da AKBANK oldu. Bu durum uzmanlar tarafından AKBANK’ın Hazine tarafında ciddi yönetimsel hatalar yapılmış olarak yorumlandı. Hatırlanacağı gibi AKBANK’ta Hazine İş Biriminden sorumlu GMY 2019 başında istifa etmişti.
Banka CEO’sunun Evi Neden Yok?
Türkiye’nin gündeminde İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran var. Hakan Aran, Antalya’da gazetecilerle yaptığı sohbet sırasında kiralardan yakınıyor. Aran, 12.500...