Bankaların tüketicilere sunduğu bireysel kredilerin onlarca türü var. Hepsi bireysel kredi olmasına rağmen cazip özellikleriyle pazarlanıyor. Faiz kontrolü olmayan krediler, cep’ten, Facebook’tan, Twitter’dan, şubeden de alınabiliyor
Bankalar tüketicilere yönelik bireysel kredi çeşidini her geçen gün artırıyor. Ferdi krediler olarak adlandırılan krediler kendi içinde onlarca çeşide ayrılıyor. PTT’den de cep’ten de tüketici kredisi alabilirsiniz.
Tüm bu krediler genel olarak bireysel ihtiyaç kredisi olmasına rağmen bankalar çeşitli adlarla çok farklı kredilermiş gibi gösteriyor. Bankaların ticari tanıtım politikasıyla sunduğu bu kredilerde faiz oranları şu an için ortalama 2.65 civarında. Bazı bankalarda bu oran 2.40.
Toplumda BDDK’nın bu konuda düzenleme yapmasını bekleyen kesimler var. Kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarında (KMH) gibi faiz oranının Merkez Bankası tarafından belirlenmesi isteniyor. Ticari kredilerde tüccar ile bankanın masraf ve faiz oranlarında anlaşma yapmaları mümkün. Ancak bireysel kredilerde tüketicinin böyle bir şansı yok.
Piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak faiz oranını Merkez Bankası, kart ve KMH’de belirliyor. Böylece vatandaş bankaların sayıları onları bulan ama sadece bireysel kredi olan krediyi kontrol altına alabilir.
MALİYET ARTIYOR…
Ayrıca, bankalar bu kredilerde her ne kadar verdikleri reklamlarda faiz oranını düşük gösterseler de, ekstradan yapılan ve adeta zorunluluk gösteren sigorta poliçeleriyle bu maliyet ciddi olarak artıyor.
Örneğin A bankasından 10 bin liralık ihtiyaç kredisi kullanmak isteyen bir vatandaş 2.63 ile kredi çekmek istiyor. Banka bu krediyi vatandaşa hayat sigortası ve işsizlik sigortası yaptırması halinde veriyor. Bu poliçelerde de tavan ve taban olmadığı için her banka farklı fiyat uyguluyor. İşsizlik ve hayat sigortasında maliyet bin lirayı buluyor. Böylece yüzde 2.63’den kredi aldığını sanan vatandaşın maliyeti yüzde 10’a yakın artıyor.
TWITTER KREDİSİ: Twitter’den kredi başvurunuzu yapabiliyorsunuz. Twitter’a özel faiz oranlarından sadece bir direkt mesaj ile kredi alınıyor.
FACEBOOK’TAN KREDİ: 36 aya varan vadelerle 55.000 TL ihtiyaç kredisi veriliyor. Kredi evraksız internet bankacılığından hemen veya nüfus cüzdanıyla en yakın şubeden alınabiliyor.
İPOTEKLİ KREDİ: Bu krediyi alan kişi, her hangi bir mülkünü krediye teminat olarak gösteriyor. Banka bu mülke ipotek koyuyor ve borç bittiğinde kaldırıyor. Banka bu kredi içini yasal binde 5 dosya masrafı alıyor. Ayrıca hayat sigortasını kendisinden yaptırmasını istiyor.
KREDİ KARTI YAPILANDIRMA KREDİSİ: Kredi kartını ödeyemeyenlere sunulan bir kredi. Bir bank bankaya olan borç banka tarafından ödeniyor ve vatandaş borcunu aydan aya ödüyor. Hayat sigortası ve binde 5 dosya masrafı alınıyor.
ARAÇ KREDİSİ: Tıpkı ipotekli kredi gibi. Araç satılamıyor borç bitinceye kadar. Banka binde 5 dosya masrafının yanı sıra, kasko, trafik sigortası ve hayat sigortası yaptırıyor.
BAYRAM KREDİSİ: Bayramlarda özel kampanyalarla veriliyor.
TATİL KREDİSİ: Tatil dönemlerinde belli kampanyalarla veriliyor.
BİREYSEL FİNANSMAN KREDİSİ: Ev dekorasyonu, tadilat ve diğer tüm nakit ihtiyaçlarınız için sahip olduğunuz evi teminat göstererek, evin ekspertiz değerinin %60’ına kadar bireysel finansman kredisi kullanabilirsiniz.
MAĞAZA İÇİ KREDİ: Dilediğiniz ürünü almak için kredi lazımsa mağaza içi krediyle 7 gün 24 saat kredi alıyorsunuz. Ürün almak istediğiniz firmanın logosunu tıklayarak kredi başvurunuzu hemen yapıyorsunuz. Onaylı başvurunuzu anlaşmalı noktalarda kimlik kontrolünüz sonrasında hemen kullanıyorsunuz. Ürününüzü hemen alıp taksitlerini 36 aya varan vadelerle ödüyorsunuz.
ONLINE ALIŞVERİŞ KREDİSİ: Genelde taksit yasağı olan cep telefonu gibi ürünlerde kullanılıyor. Satın alınan ürüne sigorta ve hayat sigortası zorunlu. Binde 5 dosya ücreti.
CEP KREDİSİ: İhtiyaç kredisini 3-36 ay vade ile geri ödüyorsunuz. Kredinin yıllık maliyet oranı ise %32,7359 ile %40,5957 arasında değişiyor. Örneğin; 10.000 TL krediyi %1,99 aylık faiz oranı ile 24 ay vadede kullanman durumunda geri ödeyeceğiniz toplam tutar 13.253,63 TL, yıllık maliyet oranı %32,736.
JET KREDİ: Emekli maaşını PTT aracılığıyla alan veya PTT personeli olan müşterilere özel ihtiyaç kredisi veriliyor. PTT emeklileri ve personelleri, sadece nüfus cüzdanı ile herhangi bir PTT işyerinden Jet Kredi’ye başvuru yapıp anında kredi alabiliyor. Kredi tahsis ücreti almıyorum deniyor. Zaten yasal olarak bu ücret kaldırıldı. Kullanılabilecek en az kredi tutarı 2.500 TL; en fazla kredi tutarı ise 40.000 TL. En az kredi vadesi 3 ay; en fazla kredi vadesi 36 ay. 70 yaş ve altındaki PTT emekli müşterileri Jet Kredi’den faydalanabiliyor.
KAMUDA ÇALIŞANA ÖZEL KREDİ: Tüm kamu çalışanlarına özel faiz oranlarıyla 36 aya varan vadelerle ihtiyaç kredisi veriliyor. 55.000 TL‘ ye kadar olan kredi limiti ve 36 aya varan taksitlerle veriliyor. Kredi evraksız internet bankacılığından veya nüfus cüzdanıyla en yakın şubeden alınabiliyor.
ARSA KREDİSİ: Arsa alımı için sahip olduğunuz evi teminat göstererek, evin ekspertiz değerinin yüzde 60’ına kadar arsa kredisi kullanabilirsiniz.
PRATİK İHTİYAÇ KREDİSİ: Acil kredi ihtiyacı olanlara hemen özel faiz oranlarıyla ihtiyaç kredisi veriliyor. Cevabı anında cebe geliyor. Kredinin maksimum limiti 12.500 TL. Müşterisi olmasanız da T.C. Kimlik Numaranızı mesaj atarak atmanız kredi başvurunuz için yeterli sayılıyor.
KAYNAK: KADİFE ŞAHİN/MİLLİYET
Akbank’tan Diş Hekimlerine Özel Kampanya
Akbank, Diş Hekimleri Günü kapsamında özel bir kampanya başlattı. Akbanklı diş hekimleri, 18 Kasım – 18 Aralık 2024 tarihleri arasında,...