Ziraat Bankası’nın Varlık Fonu’na devri ne anlama geliyor? Başka bankalar ve kuruluşlarda bu fona devredilebilinir mi?
Başbakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Varlık Fonu’na devredilen söz konusu şirketlerin mevcut yönetimleri ve işletme politikaları ile iş planlarının, yatırım ve büyüme stratejilerine uygun olarak devam edeceği, uluslararası finans kuruluşları da dahil olmak üzere ilgili paydaşlarla sağlanan işbirliğinin sürdürüleceği belirtildi.
Açıklamada, Türkiye Varlık Fonu’nun söz konusu şirketleri, Bakanlar Kurulunca onaylanacak Stratejik Yatırım Planı çerçevesinde yöneteceği kaydedildi.
TÜRKİYE VARLIK FONU YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ KURULMUŞTU
Başbakanlığa bağlı, ana faaliyet konusu fonların kurulması ve yönetimi olan, sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek iddiasıyla Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek üzere Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi kurulmuştu.
ARTIK DENETİM YOK, VERGİ YOK, İHALE YOK
Türkiye Varlık Fonu’nun geçen yıl kurulmasıyla birlikte tepkileri de beraberinde getirmişti. KHK ile kurulan Varlık Fonu ile birlikte aktarılan tüm şirketler Sayıştay denetiminden Meclis kararı olmaksızın çıkarıldı.
Türkiye Varlık Fonu’nun kurulmasıyla, kamu kaynaklarının ve bu şirketlerin; Meclis ve Sayıştay denetimi olmadan keyfi kullanımının önü açıldı. Bununla birlikte Cumhuriyet tarihinin en büyük özelleştirme hamlesinin de yapılabileceği uyarısı yapılıyor.
Üstelik varlık fonu kurumlar vergisinden muaf tutulurken, ihale mevzuatına da tabi değil.
Banka CEO’sunun Evi Neden Yok?
Türkiye’nin gündeminde İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran var. Hakan Aran, Antalya’da gazetecilerle yaptığı sohbet sırasında kiralardan yakınıyor. Aran, 12.500...