Bankalardaki altınların yüzde 96’sı 15 bankada yer alıyor.İşte en çok altın bulunduran bankalar:
ankalardaki altınların yüzde 96’sı 15 bankada yer alıyor. Altın fiyatlarının seyrine göre bu tutarlar artıp azalabiliyor; fiyatlar düştüğünde altın yatırımcısı alıma geçiyor ve bankalardaki altın hesapların miktarı artıyor. Fiyatlar yükseldiğinde ise yatırımcılar düşük fiyatlardan aldıkları altınları satıyorlar ve bankalardaki altın hesapların miktarı da düşmüş oluyor. 3 aylık dönemde bankalardaki altın miktarı yaklaşık 3 ton azaldı.
Müşterilerin altın hesapları tercih etmelerinin en büyük nedeni güvenlik. Evlerde işyerlerinde saklanmaya çalışılan altınların çalınma riski kaybolma riski çok yüksek. Özellikle hesaplardaki altınları müşterilerine fiziken de teslim edebilen bankaların bu konudaki avantajları günden güne öne çıkıyor. Bilinçli yatımcılar, darphane altınlarındaki (çeyrek altın, yarım altın vb) fiyatın içine yüksek işçilik fiyatlarının da dahil olduğunun farkında ve bu işçilik fiyatlarının zaman zaman fahiş fiyatlara çıktığına da şahit oluyorlar. Bu nedenle bu kesim, fiziki altına yatırım yapacaksa işçilik fiyatlarının çeyrek yarım vb gibi altınlara nazaran çok daha düşük olduğu Gramaltın’lara yöneliyor. Sadece kaydi olarak yatırım yapacaksa da bankalarda altın hesapları açtırıyor.
Bank Asya verileri henüz açıklanmadığı için tabloda yoktur.
Kaynak: katılımdunyası
Altın 45 yılın rekorunu kırıyor
Güvenli liman varlıkları arasında gösterilen altın hem jeopolitik riskler hem de dünya genelinde faiz oranlarının düşürülmesine yönelik sürecin başlamasıyla yükseliş...