Türkiye’nin demokratik bir seçim sınavı verdiğini belirten banka CEO’ları, sonucun piyasayı etkileyebileceği ancak ekonomi üzerindeki asıl etkinin dış gelişmelerden ve güçlü ABD dolarından geleceği görüşündeler
Türkiye bir seçim sürecini koalisyon hükümeti kurma durumuyla noktaladı. Piyasa sert bir tepkiden sonra sakinleşti. Ancak bundan sonra gelişmelerin ekonomi ve piyasa üzerindeki etkilerinin ne olacağı konusu bütün halkın ve iş dünyasının gündemine oturdu.
Banka CEO’ları seçim sonucunu Türkiye’nin demokratik kazanımı olarak değerlendiriyor. Endişe ve panik havasından uzak olan CEO’lar Türkiye’nin demokratik sisteminin sorunu çözüme götürme konusunda umutlular. Kısa vadede piyasada hareketlilik yaşanmasını normal olarak gören bankacılar, Türkiye’nin hükümetsiz olmadığını dış gelişmelere olan yoğunluğunun ve dikkatinin süreceğini ifade etti. Bankacılar, seçim sonucunun önceden satın alındığını kur ve faizlerde büyük bir ralli olmayacağı görüşündeler.
‘Kalıcı hasar olmadan hükümet kurabiliriz’
Mehmet Erten -Burgan Bank Yönetim Kurulu Başkanı
HDP’nin 4. parti olarak meclise girmesini bekliyordum. Ancak yüzde 13 gibi bir oran beklemiyordum. Bu meclis matematiği açısından AKP’nin aleyhine gelişti. Bir koalisyon ortaya çıkıyor. Tek parti olması belki de sürdürülebilirliliği kolay olmayacak bir durum olacaktı. Koalisyonu sıkıntılı bir durum olarak görmüyorum. Kısa vadede mutlaka piyasalarda bir çalkantı olacaktır. Daha sonra dengelenecektir. Bir seçim ihtimali çıkarsa kalıcı bozulmalara yol açar. Yeni hükümet alternatifiyle piyasa rahatlar.
Türkiye olarak demokratik bir sınav verdik. Bu yabancı yatırımcılar açısından önemli. Seçmen yapısal reformlar, hukuk sistemi, devlet sisteminin kurumsal olarak iyileştirilmesi, eğitimsisteminde uzun vadeli reformlar ve algı operasyonlarında çözüm üretilmesini istiyor. Türkiye’nin 2008’e kadar olan büyüme oranlarına dönmesi gerekiyor. Kazanımlarımızı popülist tavırlarla kaybetmemiz lazım. Uzun vadeli kalıcı hasarlara dönüştürmemeliyiz. doların durumu zaten bizi zorlayacak. İç dinamiklerimizle bunu daha da bozmamız lazım.
‘İstikrarsızlığa tahammülümüz olamaz’
Osman Akyüz -Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri
Siyasi istikrar, ekonomik istikrar ve gelişme için her zaman çok önemlidir. İnşallah Türkiye siyasi istikrarını korumayı başarır. Demokratik bir seçim oldu. Bundan sonra siyasi partilere büyük sorumluluk düşüyor.
Öyle anlaşılıyor ki Türkiye’nin bir koalisyon hükümeti kurması gerekecek. Hiç bir ülkenin siyasi istikrarsızlığa tahammülü olmaz. Türkiye’nin hiç olmaz. Çünkü uluslararası piyasalara açık ve ekonomik büyüme için dış kaynağa ihtiyacı olan bir ülkeyiz. Siyasi istikrar olmazsa olmaz. Siyasi partilere büyük görev düşüyor. Vatandaş görevini yaptı, tercihi budur. Saygı duymalıyız. Ben Türkiye’nin geleceğinin iyi olacağını düşünüyorum. Demokratik olarak çok yol aldığımız görüşündeyim. Bunu dilemek ve beklemek hepimizin umudu.
‘Piyasalarda çok büyük ralli olmaz’
Meriç Uluşahin – ABank Genel Müdürü
Bir iki hafta kritik olacaktır. Seçim öncesi bu sonuç iskonto edildi. Erken seçim olup olmayacağı önemli. Konu belirlilik kazandıkça piyasalar sakinleşir, pozitif olur. Çok aşağı yönlü bir ralli beklemiyorum. Faiz ve kurun yönünü yukarı yönlü beklemek lazım. Kısa vadeli olarak piyasada volatilite fazla olur. Çok hızlı bir hareket beklemiyorum.
‘Dünyaya bağlıyız, dolar daha önemli’
Hüseyin Özkaya – Odebank Genel Müdürü
Siyasi belirsizliğin piyasalara etkisinin kısa vadeli olacağını düşünüyorum. Olumsuz etki bir kaç ay sürer. Ama asıl dış dünyadaki gelişmeler bizi etkileyecektir. Eninde sonunda bir hükümet kurulacaktır, koalisyon veya azınlık hükümeti. Orta ve uzun vadede Türkiye’nin pozisyonunun olumlu olduğunu düşünüyorum. Biz dünyaya bağlıyız. Güçlü ABD doları bizi daha çok etkileyecektir. Hükümet üç dört ayda kurulursa belirsizliğin pozitife döneceğini düşünüyorum.
‘Yarınlara son derece olumlu bakıyorum’
Ersin Özince -Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı
Sayın Cumhurbaşkanın da söylediği gibi demokratik sistemin gereğini halk tayin eder. Türkiye hükümetsiz değil. Çıkan sonuçtan endişeli değilim. Geçen hafta New York’ta bir toplantıdaydım. Türkiye’ye yönelik olarak önemli isimlerden duyduğumuz değerlendirmeler beni şaşırttı. Türkiye için çok olumlu görüşler açıkladılar. Siyasi olarak bir takım dengesizlik olabileceğini ancak bunların demokratik yollarla olmasının önemli olduğunu söylediler. Türkiye’den değil başka ülkelerden kaygılı olduklarını belirttiler.
Seçim sonucuna ilişkin ilk tepkiler piyasanın sığlığı nedeniyle yaşanıyor. Bu senaryolar önceden öngörüldü. Türkiye Cumhuriyeti bu konuların üstesinden gelecek yönetimi sergileme gücüne sahiptir. Fazla telaşlanacak bir şey yok. Seçim barajıyla ilgili konunun hal olması da özellikle siyasi ve ekonomik istikrara katkı sağlayacaktır.
Önceki güne göre çok daha iyi durumdayız. Uzun vadeli baktığımızda Türkiye demokratik kültürü açısından bunu kontrol edebilir bir ülkedir. Yarınlara son derece olumlu bakıyorum. Ülkemizin genç nüfusunun taşıdığı potansiyel bunları aşmamızı sağlayacak.
‘Hükümetsiz kalmamalıyız’
Ömer Aras – Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı
Türkiye bir koalisyon dönemine girdi. Başarılı bir şekilde bir hükümetin kurulmasını bekliyoruz. Piyasaların beklentisi bu. Böyle olmasını ümit ediyoruz. Türkiye’nin hükümetsiz kalmaması lazım. Piyasalar bunu bekler.
Kaynak: Kadife Şahin
Kordsa’ya EcoVadis’ten Bir Altın Madalya Daha
Sabancı Holding iştiraklerinden Kordsa, sürdürülebilirlik alanında başarılı uygulamalarıyla dünyada örnek gösterilmeye devam ediyor. Sürdürülebilirlik ve inovasyon odağında hayata geçirdiği malzeme...