Borsa Cuma günü son bir saatte Bank Asya beklentisi ile sert düşüş yaşadı. Bank Asya’ya el konulması borsayı dahası bankacılık sistemini nasıl etkiler? İşte yanıtları:
Bank Asya’ya el konulacağı konusundaki ilk iddiayı Perşembe günü Twitter fenomeni Fuat Avni ortaya attı. Bu iddiaya göre, Cuma günü BDDK Bank Asya’nın TMSF devrine karar verecekti. Nitekim Cuma günü saatler 19.00’u gösterirken haber açıklandı ve Bank Asya’nın tüm hisseleri TMSF devredildi.
Şimdi herkes aynı soruyu soruyor:
Bank Asya’ya el konulması Türk bankacılık sistemine zarar verir mi?
BDDK eski üyesi Hakan Topkurulu, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, bu operasyonun sistemi olumsuz etkilemeyeceğini öne sürdü. Hakan Topkurulu, “BDDK’nın el koymasının çok önemli sonuçları olacağını zannetmiyorum. Bankacılık sisteminde Bank Asya’nın aktif büyüklüğü çok büyük boyutlarda değil”dedi.
AKTİF BÜYÜKLÜĞÜ
Bank Asya Türk bankacılık sisteminde orta ölçekli bankalar kategorisinde bulunuyordu. 228.0 milyar lira ile Ziraat Bankası en büyük aktif büyüklüğe sahip. Bu bankayı 219.6 ile İş Bankası, 203.6 ile Garanti Bankası, 195.2 ile Akbank izliyor. Katılım bankaları arasında en büyük aktif büyüklüğe Kuveyt Türk sahip. Kuveyt Turk 30.5 ile ilk sırada yer alırken Türkiye Finans 30.0 ile ikinci Bank Asya ise 20.7 ile üçüncü sırada yer alıyor.
HUKUKİ SORUN
Bank Asya olayının kısa vadede piyasalarda bir gerginlik yaratsa bile toparlanmanın çabuk olacağını dikkat çeken Finans Uzmanı İlhan Kara, “Burada sorun hukuki boyuttadır. Bu saatten sonra Türkiye sermayeye uluslararası güvence vermeden yatırım zor gelir. Asıl sorun bu”dedi.
Türkiye Finans’tan sahte banka aramalarına çözüm
Türkiye Finans, “Güvenli Arama” mobil bildirim (push notification) sistemini devreye aldı. Yeni hizmet ile ‘Türkiye Finans Mobil’ bankacılık uygulamasını indirip...