Bankalar, BDDK yönetmeliğini 7 ayda bozguna uğrattı. İşi gücü bırakıp yeni işlem ücreti arayışına giren yöneticiler, 20’ye indirilen gelir kalemini 120’ye çıkardı. Büyük punto maliyeti bile tüketiciye yüklendi
Bankalar geçen yıl çıkan Tüketici Yasası’ndan sonra çıkan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yönetmeliğini delik deşik etti. Vatandaştan alınan ücret ve komisyon kalemlerini 60’tan 20’ye indiren yönetmelik 7 ayda 120 yeni tuzakla bozguna uğratıldı. Büyük punto maliyetinden stres testi ücretine, istihbarat güncellemesinden takastaki çeki geri alma parasına kadar onlarca yeni maliyet kalemi vatandaş ve KOBİ’lerin üzerine kabul gibi çöktü. Kaldırılan birçok işlem ücreti kalemi de isim değiştirilerek devam ettirildi. Bankalar en büyük oyunu ise çeklerde yapıyor. Bir çekin üzerinden kendine 28 ayrı gelir kalemi yaratan bankalara iş dünyasından da tepki geldi. Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TUGİK) Başkanı Erkan Güral, “Bugüne kadar bankacılık sisteminde hiç duymadığımız maliyet kalemleri ile karşılaşmaya başladık. Kamu bankalarına da önemli görevler düşüyor” dedi. Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, küresel kırılganlıkların ve bölgesel risklerin arttığı bu dönemde, sanayicilerin bir de bankaların keyfi uygulamalarına muhatap kaldıklarını söyledi. TOBB’un Genel Kurulu’na da başkan Rifat Hisarcıklıoğlu’nun bankacılık çıkışı damga vurmuştu.
BİLANÇOLARA YANSIDI
Uzun süredir tartışılan “İşlem ücretleri 20’ye inmesine rağmen komisyon gelirleri nasıl artıyor?” sorusunun cevabı da ortaya çıkmış oldu. Hatırlanacağı üzere, ilk çeyrekte bankaların hizmet gelirleri 5.1, ücret-komisyon gelirleri ise 1.5 milyar TL olmuştu. Yani geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 12 artış yaşanmıştı.
BÜYÜYEN PUNTO BİLE TÜKETİCİYE ÖDETİLDİ
Edinilen bilgilere göre, banka yönetimleri İstanbul dışında bu konuya özel toplantılar gerçekleştirdi. Genel müdür yardımcılarından yeni gelir kalemleri yaratmaları istendi. Onlar da dudak uçuklatan buluşlara imza attı. İşte onlardan birkaçı:
Kredi istihbarat soruşturma parası: Bankalar kredi vermeden önce KOBİ’lere “Hakkınızda istihbarat yaptık, bunun bir bedeli var” diyerek 400 ila 2.000 TL ek fatura çıkarıyor
Stres testi parası: Bu yöntem halihazırda kredisini ödeyen şirketlere yapılıyor. Bankalar “Piyasalar kötü sizin mali durumunuzu güncellememiz gerek” diyerek şirketi incelemeye alıyor. Bu inceleme bedeli krediye ek fatura olarak ekleniyor.
Takastaki çekin geri çekim parası: Bu yöntem de yeni icatlardan biri. Takastaki çekin geri alınması durumunda rekor işlem ücretleri talep ediliyor.
Büyük punto maliyeti parası: Yasa gereği kredi sözleşmelerindeki yazılar 10 puntodan küçük olamıyor. Bankalar “Punto büyüdü matbaa masrafımız arttı” diyerek krediye baskı parası ekliyor.
KOBİ’nin havalesine 10 yeni kalem eklendi: Daha önce 3 ayrı kalem altında yürütülen havale işlemleri 10’a çıktı. Maliyeti ise 36 ila 480 TL arasında değişiyor.
Adı ‘üyelik ücreti’ oldu: Ekstrelerde hesap işletim ücreti olarak alınan ve 75 ile 250 TL arasında bedelin yerinde artık ‘üyelik ücreti’ yazıyor.
Soru sorma parası: Birçok kredi kartı ekstresinin sonuna iletişim bedeli ücretleri eklendi. Tüketici bilgi almak için çağrı merkezini araması veya yazılı bilgi talep etmesi de artık paralı.
Çantaya bavula sigorta parası: ‘Çantam sigortalı’ gibi isimler altında kişilerden ayda 10 TL para kesiliyor. Kişi itiraz ederse “Sizi aradık sesli yanıt sistemine evet dediniz” deniliyor. İptal ettirmek neredeyse imkânsız.
Kredi kullanım kargo parası: BDDK’nın “KOBİ’lerin kredi kullanım sözleşmeleri kullanıcıda kağıt olarak bulunmalı şartı” da fırsata döndü. Elden alınabilecek kağıtlar, 25 kargo ve 75 TL de noter parası eklenerek her ay kredi kullanıcılarına ödetiliyor.
POS yazılımı güncelleme parası: Son dönemde yeni nesil POS cihazları da bankaların en büyük gelir kapılarından biri oldu. Sıkça bozulan cihazlar için ek tamir bedelleri alınırken, yazılım güncellemeleri de şirketlere fatura ediliyor.
Kaynak: Sabah Gazetesi
Akbank’tan Diş Hekimlerine Özel Kampanya
Akbank, Diş Hekimleri Günü kapsamında özel bir kampanya başlattı. Akbanklı diş hekimleri, 18 Kasım – 18 Aralık 2024 tarihleri arasında,...