Bana göre dolar basımında Amerikan Merkez Bankası’nın en büyük rakibi konumundaki stablecoin şirketi Tether geçtiğimiz günlerde çok önemli bir stablecoin çıkarttı.
Neden ABD Merkez Bankası’na rakip diyorum? Çünkü bu British Virgin Adaları merkezli şirketimiz de pek kuşkulu bir rezerv yapısıyla canı istediği kadar ABD Dolarına çıpalı stablecoin basarak kripto piyasasına sürüyor da ondan.
Ama bu yazının konusu o değil. Tether, geçtiğimiz günlerde Alloy adlı ve yine 1 Amerikan Doları’na çıpalı yeni bir stablecoin duyurdu. Ancak USDT’den farklı olarak bu yeni stablecoin’i dolara çıpalamak için kullandığı dayanak varlık altın!!!
Yani Tether, piyasaya sürdüğü her bir aUSDT (Alloy USD Tether) için XAUT (Tether Gold) teminata alacak ve bu sayede çıkarttığı kripto varlığın yani aUSDT’nin değerinin 1 dolara eşit olmasını sağlayacak. Dolayısıyla bu stablecoin altın rezerviyle piyasadaki Tether Gold ya da AurusGold gibi altına endeksli bir stablecoin olmayacak da dolara endekslenecek.
Bu, çok önemli ve dikkatle izlenmesi gereken bir adım! Neden mi?
Bildiğiniz üzere USDT yani Tether’in dolara çıpalı stablecoini piyasadaki en yüksek hacime sahip stablecoin. Bu yeni çıkarttığı aUSDT de piyasadaki büyük oyuncular arasında altına endeksli çıkarılan ilk stablecoin olma özelliğine sahip.
Bana göre bu sular oldukça tehlikeli sular. Daha önce yaşanan Tera Luna vakasını hatırlayacaksınız. Her ne kadar orada tamamen algoritmik bir çıpalama söz konusu idiyse de Tether’in altın ile yaptığı gibi bir kripto varlığı dolara endekslemenin dolar, ABD hisse senedi piyasaları ya da ABD tahvil piyasaları dışında varlıklar kullanılarak yapılması ve bunun da başarılı olması ABD’nin hiç hoşuna gitmeyecektir.
Tether rezerv olarak tuttuğu Amerikan tahvilleri ve diğer Bitcoin ve altın yatırımlarından geçtiğimiz yıl 5,5 milyar dolar gelir üreten bir kripto varlık şirketi olarak bu stablecoinin piyasada önemli bir hacme ulaşmasıyla birlikte ciddi bir altın rezervine de sahip olacaktır.
Şirket altın rezervlerini İsviçre’de tutuyor. aUSDT’nin Pazar büyüklüğünün artmasıyla birlikte Tether’in gelirleri açısından da bazı soru işaretleri ortaya çıkabilir zira altın, tahvil gibi faiz getirisine sahip bir varlık değil. Bu durum şirket gelirlerini de etkileyebilecektir.
Ama esas soru işareti, herkesin BRICS’in ABD’nin rezerv para hakimiyetini kırabileceğini tartıştığı, ülkelerin altın rezerv yarışına girdiği bir dönemde kripto tarafındaki en büyük stablecoin şirketinin attığı bu adımın getireceği sonuçlar olacaktır sanırım…