Reeder’ın İnovasyon Yolculuğunda Elektrikli Araçlar için Yer Var Mı?
Reeder geçtiğimiz günlerde üretmeye hazırlandığını belirttiği elektrikli otomobil modellerine dair detayları paylaştı.
Tebrik ediyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Satışları da bol olsun.
Bu yazıda izninizle Reeder’ın bu girişimini ne kadar satar ya da satmaz veya ciroya etkileri ne olur gibi finansal perspektiften değil de bir işletme akademisyeni olarak iş modeli ve inovasyon boyutlarından tartışmak istiyorum.
Tam da bu noktada bir hayal kırıklığımı paylaşmadan geçme şansım yok. Reeder bir teknoloji şirketi olma vizyonuyla halka açılmış, önemli bir sermayenin de sahibi olarak artık vitrindeki şirketlerimizden biri.
Borsadaki her şirketimiz dünya vitrinine çıkmış demektir. Halka arzın bir özelliği de budur. Kendinizi ve markanızı görünür kılarsınız, değerinizi görünür kılarsınız.
Ama sizden beklenen de o vizyona uygun hareket edebilmenizdir. Yani gerçekten fark yaratabilmeniz. Daha önce hem yazılarımda hem Paramedya TV Youtube yayınlarımızda şirketin eksik gördüğümüz noktalarını, hatalı adımlarını kamu vicdanı adına ve kamu yararı için belirttik.
Bugün geldiğimiz noktada da elektrikli araçlarla ilgili KAP duyurusunu açtım tekrar okudum. Duyuruda Ar-Ge geçiyor, prototip geçiyor, seri üretim geçiyor… Şahane. Sitelerine de girdim; orada da yüzde 80 yerlilik gördüm.
Fevkalade!
Yani ithalat üzerine kurulu bir iş modeli, montaj odaklı bir ürünün satışı bu kadar güzel açıklanabilirdi. Ama yine de sormadan edemiyorum; KAP açıklamasında “ilk satışa sunulacak “reEV Classical” aracının seri üretimi için ilk siparişler verilmiştir” diyor Reeder. Siz üretmeyecek miydiniz? Seri üretim siparişini tam olarak kime verdiniz?
Şirketin bu noktadaki iş modelini anlamakta gerçekten zorlanıyorum. Üretimi kim yapacak, yurt dışından satın alınan sertifika ne sertifikası…
En önemlisi: İnovasyon bu işin neresinde???
Çin’den ithal edilen araçlarla gerçekten teknoloji alanında bir inovasyon ortaya çıkarabilir miyiz dersiniz? Geçtim küresel rekabeti iç pazardaki rekabette bu ürünler Reeder’a nasıl bir üstünlük sağlayacak?
Hangi fikri mülkiyet haklarını ülkemize kazandıracak?
Şu Ar-Ge dediğiniz süreçte tam olarak ne yapıyorsunuz acaba? Elbette şirket sırrıdır, ama ortaya çıkan ürünlerden ip uçlarını almamız gerekir değil mi? Peki aldık mı?
Bir tarafta yerli telefon üreticisi Reeder, diğer tarafta kripto para çıkarıp blokzincirinde inovasyon vadeden Reeder, bugün de yüzde 80’i yerli! elektrikli araç ürecisi Reeder.
Teknoloji pazarı, hele de tüketici elektroniği pazarı kuşkusuz çok dinamik. Rekabet yoğun. Daima önde olmak ve çeviklik önemli.
Ama ayakların yere basması da önemli.